25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 19:39 | Son Güncelleme: 05.02.2023 20:02

Kripto para bağımlılığı lüks rehabilitasyon merkezlerinde tedavi ediliyor

Kripto para yatırımları nedeniyle psikolojik çöküşün eşiğine gelenler için yeni bir adım atıldı. Lüks rehabilitasyon merkezleri artık kripto para bağımlılığı için de terapi sunmaya başladı.
Kripto para bağımlılığı lüks rehabilitasyon merkezlerinde tedavi ediliyor

Kripto para ticareti son yıllarda pandemi ve yükselen enflasyonun da etkisiyle bütün dünyayı etkisi altına aldı. Şimdi bu ticari alışkanlığı bağımlılık haline getirenleri tedavi ettiğini öne süren lüks merkezler farklı ülkelerde boy gösteriyor. BBC’den Kelly Ng’nin haberine göre bu kuruluşlardan biri İspanya’nın Mayorka adasında açılan The Balance adındaki lüks rehabilitasyon merkezi. İsmini vermek istemeyen Don isimli yatırımcı, bir zamanlar her hafta kripto para piyasasına 200 bin dolar verdiğini anlattı.

Don, uykusuz kalıyor ve sabahın erken saatlerinde kalkıp fiyatları ve portföy dengesini takip ediyordu. Don, o günleri "Uzun mesafeli uçuşlara çıkmadan önce ter içinde kalırdım, çünkü internete erişemezdim" şeklinde anlattı.

Doğru düzgün uyumadan saatlerini monitörünün karşısında piyasaları kontrol ederek geçiren Don, 2022 yılında fiyatların aşağı doğru bir trende girmesi üzerine bu bağımlılığından kurtulmak için yardım istemeye karar vermiş.

2022'nin ortasında aşağı doğru bir sarmal yaşadığını ve yardım almaya o zaman karar verdiğini söylüyor. Çözüm, İspanya'nın Mayorka adasında düzinelerce personeli olan geniş kapsamlı bir rehabilitasyon merkezi olan The Balance'da dört hafta kalmak şeklinde geldi. Don özel bir villada yaşıyordu ve kendi uşağı ve şefi ona hizmet ediyordu. Tedavisi terapinin yanı sıra masaj, yoga ve bisiklete binmeyi de içeriyordu ve bunların hepsi 75.000 dolardan fazla bir faturaya karşılık geliyordu.

Zürih'te kurulan, Londra ve Mayorka'da mülkleri bulunan kuruluş, kendisini sağlıklı ve güvenli bir alan olarak tanımlıyor. Açılış sayfasında sahildeki bir villanın, spa'nın resimleri ve geçmiş müşterilerden gelen övgü dolu referanslar yer alıyor. Merkez anksiyete, tükenmişlik, depresyon, travma sonrası stres bozuklukları ve yeme bozuklukları için tedavi programları listeliyor. Don bunun kriptoyu bırakmasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Pandemi ve değişken kripto piyasası, dijital para birimlerinde bir ticaret çılgınlığını teşvik etti ve şimdi, dünyanın dört bir yanında kripto bağımlılığını tedavi etmeyi vaat eden lüks rehabilitasyon merkezleri açılıyor. Rehabilitasyon merkezlerinin çoğunun lüks olduğu ve uyuşturucu, alkol ve yeme bozuklukları gibi diğer bağımlılıklar için de tedavi sunduğu görülüyor. 

Ancak bağımlılık uzmanları, kripto ticaretinin bu kadar fahiş bir müdahaleyi gerektirip gerektirmediğine şüpheyle yaklaşıyor. Stanford Üniversitesi'nde psikiyatri profesörü ve Stanford Bağımlılık Tıbbı İkili Tanı Kliniği şefi olan Anna Lembke, "Kripto bağımlılığının tedavisi diğer bağımlılıklara benzer" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bu biyopsikososyal bir hastalıktır, bu nedenle biyopsikososyal bir müdahale gerektirir: Bazı durumlarda ilaçlar, bireysel ve grup psikoterapisi, alışkanlıkların ve çevrenin değiştirilmesi de önemlidir."

 

Kripto bağımlılığını tedavi etmek henüz yeni bir iş, bu yüzden şimdilik belirli sertifikalar gerektirmiyor. Terapistlerin ve rehabilitasyon merkezi yöneticilerinin çoğu kendilerini ruh sağlığı ve alkolden madde bağımlılığına, oyun ve kumara kadar çeşitli bağımlılıklar için sertifikalı danışmanlar olarak tanımlıyor. Merkezler, kripto bağımlılığının kumarla güçlü paralellikleri olsa da, aynı zamanda daha bağımlılık yapıcı olduğunu savunuyor.