19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2022 17:00 | Son Güncelleme: 13.05.2022 17:30

Küresel ısınma hedeflerine ulaşmak artık daha zor

Dünya Meteoroloji Organizasyonu ve Birleşik Krallık Met Office’in salı günü yayımladığı rapor, sanayi öncesi seviyeler baz alındığında dünyanın beş sene içinde 1.5C ısınma ihtimalini yüzde 48 olarak hesapladı
Küresel ısınma hedeflerine ulaşmak artık daha zor

Yeni bir araştırmaya göre hiç olmadığı kadar yükselen sera gazları seviyeleri dünyanın beş yıl içerisinde 1.5C ısınma olasılığını her geçen gün artıyor. Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) ve Birleşik Krallık Met Office’in salı günü yayımladığı rapora göre sanayi öncesi seviyeler baz alındığında dünyanın beş sene içinde 1.5C ısınma ihtimali yüzde 48. Rapor bu ihtimalin gittikçe artacağını belirtiyor.

7 sene önce imkansızdı

Verilere göre yedi sene önce bu kapsamda bir ısınmanın ihtimali sıfıra yakındı. Met Office araştırmacısı ve çalışmanın direktörü Leon Hermanson “1.5C hedefine ulaşmamız artık mümkün olmayabilir” dedi.
WMO genel sekreteri Petteri Taalas “1.5C rastgele bir sayı değil. İklim etkilerinin insanlar ve tüm gezegen üzerinde giderek hissedileceğini belirten bir nokta” diye konuştu. Pandemi sonrası ekonomik faaliyetin artmasıyla birlikte küresel emisyonlar da yükseldi. Geçen yılın karbondioksit emisyonları şimdiye kadar kaydedilmiş en yüksek seviyedeydi.

Paris Anlaşması hedefleri

197 ülkenin 2015 yılında Paris’teki zirvede onayladığı hedeflere ulaşmak artık daha da zor. Paris Anlaşması küresel ısınmayı 2C’nin altında tutmayı veya en azından 1.5C’yi görmemeyi hedefliyordu.
Bilim insanları 1.5C barajının ne zaman geçileceği konusunda genellikle sessiz kaldı. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ise uzun vadeli ortalama 1.5C’lik ısınmanın önümüzdeki 20 yılda gerçekleşeceğini tahmin etmişti. Paris Anlaşması uzun vadeli ortalama ısınmayı baz alıyor. Bu nedenle herhangi bir senede 1.5C ısınmanın yaşanması anlaşmayı bozmuyor. Dünya sanayi öncesi zamandan beri şimdiden 1.1C ısındı.

Savaş kömüre itti

Ukrayna’daki savaş iklim iş birliğini aksattı ve bazı ülkeler Rus doğal gazına alternatif olarak daha fazla kömür yakmayı planlıyor. 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda dünya ülkelerinin yüzde 80’inden fazlası net sıfır karbon emisyonu hedeflerini kabul etmişti. Ancak o zamandan beri hedefe ulaşmak için çok az politik adım atıldı ve bu sene Mısır’da gerçekleştirilecek konferans öncesinde pek iyileşme kaydedilemedi.

En sıcak yıl yakında olacak

Met Office ve WMO bilim adamları, geçici olarak 1.5C'yi geçme şansını hesaplamak için yaklaşık 120 farklı iklim tahminini analiz etti. Çalışma, şu ana kadar raporlanmış en sıcak yılın kuvvetli muhtemel önümüzdeki 5 yıl içerisinde yaşanacağını bulguladı: 2022-2026 arasındaki beş yılda küresel sıcaklık büyük ihtimalle yükselecek.

Sıcak hava dalgaları, yangınlar, kuraklıklar ve seller dünya ısındıkça olasılığı artan etkilerden yalnızca bir kaçı. Bu hafta Hindistan’ın kuzeybatısında ve Pakistan’da uzun süre etkisini gösteren sıcak hava dalgası kömür kıtlığına ve elektrik kesilmelerine sebep oldu. Taalas “Biz sera gazlarının emisyonları yükselttikçe sıcaklıklar artmaya devam edecek” dedi.