26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2022 17:34 | Son Güncelleme: 22.02.2022 18:39

Kuzey Akımı 2 sürecinin durdurulması sonrası Dmitry Medvedev: Avrupalıların doğal gaza 2 bin euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz

Almanya’nın Kuzey Akımı 2 sürecini durdurmasını yorumlayan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev "Avrupalıların doğal gaza 2 bin euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz" dedi
Kuzey Akımı 2 sürecinin durdurulması sonrası Dmitry Medvedev: Avrupalıların doğal gaza 2 bin euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanımasının ardından, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının (Nord Stream 2) sertifikasyon sürecinin durdurulması talimatını verdiğini açıkladı.

"Uluslararası hukukun ciddi ihlali"

Scholz, İrlanda Başbakanı Micheal Martin ile görüşme öncesi düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın kararını eleştirerek "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Putin, Birleşmiş Milletler Şartı'nı da çiğniyor" dedi.

"AB ilk yaptırımlar dizisine karar verecek"

Bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmaması gerektiğini vurgulayan Scholz, AB'nin gün içerisinde ilk yaptırımlar dizisine karar vereceğini belirterek "Bu aynı zamanda Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı için de geçerlidir. Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumuna, Rus-Alman Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının onay sürecinin bir sonraki değerlendirmeye kadar durdurulması talimatını verdim" diye konuştu.

"Her şeyin yeniden değerlendirilme zamanı"

Söz konusu kararı Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile görüştüğüne işaret eden Scholz, "Şimdi her şeyin yeniden değerlendirilme zamanı" dedi.

ABD durdurma kararından memnun

Beyaz Saray, Rusya'nın ayrılıkçı yönetimleri tanımasının ardından Almanya'nın, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecini durdurma kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıklanacağını duyurdu.

Sosyal medyadan açıklama yaptı

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Almanya'nın açıklaması üzerine sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşım yaptı.

Medvedev "Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Akım 2 gaz boru hattının sertifikalandırılmasının durdurulması talimatını verdi. Peki. Avrupalıların yakında bin metreküp gaz için 2 bin euro ödeyeceği yeni bir dünyaya hoş geldiniz" dedi.

Avrupa doğal gaza ne kadar ödüyor?

Avrupa'da bin metreküp doğal gazın yıllık ortalama fiyatı 2020'de 115 dolarken, bu rakam 2021'de 569 dolara çıktı. 2021'in son çeyreğinde Avrupa'da spot piyasada 2 bin 206 doları buldu.  

Doğal gazın yüzde 40'ı Rusya'dan ithal

Avrupa, tükettiği doğal gazın yaklaşık yüzde 40'ını, bir başka deyişle 175 milyar metreküpünü Rusya'dan ithal ediyor. Rusya ise gazını kıtaya ağırlıklı olarak Belarus ve Polonya sınırından geçen Yamal-Avrupa, Baltık Denizi'ni kullanan Kuzey Akım boru hatları ve Ukrayna üzerinden gönderiyor. AB Komisyonu yetkilileri, üye ülkelerin gaz ithalatının yüzde 40'ını Rusya'nın, yüzde 38-39'unu Norveç'in karşıladığını belirtiyor.

Kuzey Akım 2 projesi nedir

Toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar euro olarak hesaplanan Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküp Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlanıyor.

Rus şirketi Gazprom liderliğinde tasarlanan ve inşaatı Eylül 2021'de tamamlanan Kuzey Akım 2 projesinin ruhsatlandırma çalışmaları 8 Eylül'de başlamış ve halen devam ediyordu. Öte yandan, inşaatı defalarca ertelenen Kuzey Akım 2 projesine hem AB hem de ABD'den itirazlar geldiği biliniyor. Ukrayna, mevcut durumda geçiş ülkesi olarak önemli bir konuma sahipken, Kuzey Akım 2 ile bu ülkenin devre dışı kalacağı belirtiliyor.

Kuzey Akım 2, Polonya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkeleri için transit gelirlerin kaybedileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önemli bir projesi olarak görülüyor. Bu nedenle AB'ye Rus gazının, Ukrayna ulaşım ağından bağımsız olarak gönderilmesi Rusya için kritik önem taşıyor.