02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.02.2023 12:06 | Son Güncelleme: 09.02.2023 19:22

Kuzey Kore ordunun 75. kuruluş yıl dönümünde göz dağı verdi

Pyongyand'da Kore Halk Ordusu'nun 75. yıl kutlamaları dikkat çekti. Kim Jong-un, geçit törenine kızı Kim Ju-ae ile katıldı. Kutlamalarda Kuzey Kore kıtalararası balistik füzelerini, uzun menzilli seyir füzelerini ve yeni geliştirilen çeşitli nükleer silahlarını sergiledi
Kuzey Kore ordunun 75. kuruluş yıl dönümünde göz dağı verdi

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da Kore Halk Ordusunun (KPA) kuruluşunun 75. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen geçit töreninde kıtalararası balistik füzeler, uzun menzilli seyir füzeleri ve yeni geliştirilen çeşitli nükleer silahlar sergilendi. Yonhap'ın haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, askeri törene kızı Kim Ju-ae ile katılarak halkı selamladı.

Savunma sanayisi uzmanları, uzun menzilli ve balistik füzeler dahil çeşitli askeri envanterin sergilendiği geçit töreninde ABD'ye erişebileceği tahmin edilen kıtalar arası balistik füze Hwasong 17'lerin yanı sıra 18 tekerlekli füze fırlatma platformuna monte edilmiş yeni bir kıtalar arası balistik füzenin görüldüğünü öne sürdü.

Kıtalar arası balistik füze iddiaları güçlendi

Kuzey Kore'nin Aralık 2022'de duyurduğu yüksek itiş gücüne sahip katı yakıtlı roket motorunun testini başarıyla tamamladığı haberlerine değinen uzmanlar, törende görülen yeni silahın katı yakıtlı kıtalar arası balistik füze olduğu iddialarını güçlendirdiğini belirtti. Katı yakıtlı kıtalar arası füzenin sıvı yakıtlıya göre daha az hazırlık süresi gerektirdiği için operasyonlarda süre avantajı sağladığı kaydediliyor.

Kim Jong-un, son dönemlerde Kim Ju-ae ile görüntü veriyor

Kim Jong-un, Kasım 2022'nin sonunda kıtalar arası güdümlü füze denemesini yerinde takip ederken ilk defa kızı ile kameraların karşısına çıkmıştı. Kim, dün yaptığı kışla ziyaretine de halefi olduğu iddia edilen kızı Kim Ju-ae ile katılmıştı. Kore İşçi Partisinin Merkez Askeri Komisyonunun 6 Ocak 2022'de yaptığı toplantıya başkanlık eden Kim, ordudan askeri hazırlıkları artırmasını istemişti.

Toplantıda ezici nükleer güç tehdidi yapılmıştı

Komisyon üyeleri, toplantıda askeri operasyon ve tatbikatların sürekli olarak genişletilmesi ve yoğunlaştırılmasıyla savaşa hazır olma durumunun güçlendirilmesi konularını ele almıştı. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta, ABD'nin, Güney Kore ile askeri tatbikatlarını artırmasının bölgede gerilimi tırmandırdığını savunarak kısa veya uzun vadeli herhangi bir tehdide karşı ezici nükleer güçle yanıt vermeye hazır olduklarını bildirmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de geçen ay sonunda yeni nesil hayalet savaş uçakları ve uçak gemileri gibi stratejik askeri varlıkları Güney Kore'ye daha fazla konuşlandıracaklarını açıklamıştı.

Kaynak: AA