18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2023 18:21 | Son Güncelleme: 14.09.2023 00:18

Libya ordusu kurtarma operasyonlarını kolaylaştırmak için Derne'yi tahliye ediyor

Libya'nın doğusunu vuran selde bilanço her geçen dakika ağırlaşıyor. Arama kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için Derne'nin tahliye edildiği açıklandı. Temsiciler Meclisi'nin atadığı kabinede görev yapan Hichem Abu Chkiouat "Deniz ceset kusuyor" dedi. Can kaybının 20 bine varması öngörülüyor
Libya ordusu kurtarma operasyonlarını kolaylaştırmak için Derne'yi tahliye ediyor

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı, ordunun arama kurtarma operasyonlarını kolaylaştırmak için Derne kentindeki halkı ve gazetecileri tahliye ettiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, AA muhabirine konuya dair açıklama yaptı. Harraz, ordunun yerel ve uluslararası kurtarma ekiplerinin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla Derne sakinlerini ve gazetecileri tahliye ettiğini söyledi.

En az 6 bin kayıp var

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran Daniel Fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı.

Libya Kızılayı gibi resmi yardım kuruluşları tarafından 10 bin kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; El Beyda Tıp Merkezi Müdürü Abdül Rahim Maziq, 20 bin kişinin öldüğüne dair dehşet verici bir tahminde bulundu.

"Deniz ceset kusuyor"

Yıkımın boyutu, yetkililerin başlangıçta tahmin ettiğinden daha da kötü görünüyor. Libya'nın doğusunu yöneten yönetimin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Abu Chkiouat, "Deniz sürekli olarak düzinelerce ceset kusuyor" dedi ve yeniden yapılanmanın milyarlarca dolara mâl olacağını sözlerine ekledi.