29 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.09.2024 13:22 | Son Güncelleme: 28.09.2024 13:24

Lübnan'dan kaçan binlerce kişi Suriye'ye gidiyor

İsrail ordusunun Lübnan'ın farklı bölgelerine düzenlediği saldırılar üzerine aralarında Hizbullah üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin bombalayarak boşalttığı Humus, Halep, Şam ve Hama illerine kaçıyor
Lübnan'dan kaçan binlerce kişi Suriye'ye gidiyor

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırıları, ülkede geniş çaplı göç dalgasını tetikledi.  Saldırılardan kaçan aralarında Hizbullah üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi de Suriye'de Esed yönetiminin bombalayarak boşalttığı bölgelere göç etmeye başladı. Lübnan'dan kaçan çok sayıda kişi, Şam, Halep, Humus ve Hama'nın köylerine yerleşti. Aralarında Hizbullah üyeleri ve aileler bulunan Lübnanlılar, son 3 günde Lübnan ile Suriye arasındaki ed-Debbusiye, Telkelah, el-Masnaa ve Cusiyye sınır kapılarından geçerek, Suriye'ye giriş yaptı. 

En az 5 bin aile Suriye'ye geçti

Debbusiye ve Cusiyye kapılarından girenler genellikle Humus'un güney ve doğu bölgelerine gelirken, Masnaa ve Telkelah kapılarından girenler Şam ve Hama'daki köylere yöneldi. İsrail'in 23 Eylül'den itibaren başlattığı saldırılarda Lübnan'dan Suriye'ye en az 5 bin ailenin geçtiği, ailelerin, Suriye'de Hizbullah'a bağlı yerel komiteler tarafından karşılandığı belirtiliyor. İlk etapta barınma merkezlerine yerleştirilen aileler, daha sonra, Esed rejimi tarafından bombalanarak boşaltılan köylere gönderiliyor.

Kaynak: AA