27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2023 09:02 | Son Güncelleme: 02.01.2023 09:10

Lula da Silva: İki Brezilya yok, biz tek bir ülkeyiz

Brezilya Devlet Başkanlığı görevini devralan Luiz Inacio Lula da Silva, "İki Brezilya yok, biz tek bir ülkeyiz. Tek bir kasaba. Hepimiz Brezilyalıyız. Kimse ikinci sınıf insan muamelesi görmeyecek" dedi
Lula da Silva: İki Brezilya yok, biz tek bir ülkeyiz

Lula da Silva başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesinin ardından Başkent Brasilia'daki Planalto Sarayı önünde toplanan yaklaşık 300 bin destekçisine seslendi. Ülkedeki eşitsizliğin arttığını, buna son vereceklerini dile getiren Silva, "Açlığın geri dönüşü, Brezilya halkına karşı işlenen en büyük suçtur. Ülkemizde gelir, cinsiyet, ırk, iş gücü piyasasında, siyasi temsilde, sağlıkta, eğitimde her türlü eşitsizlikle mücadele edeceğime söz veriyorum" ifadelerini kullandı.

Ekonomik eşitsizliğe değinirken göz yaşlarına hakim olamayan Silva, "Ülkenin yüzde 5'i zenginlerden oluşurken geri kalan yüzde 95'i ise aynı servet yüzdesine sahip değil" diye konuştu. Bir önceki Devlet Başkanı Bolsonora dönemini eleştiren Silva, ülkede kabusun sona erdiğini belirtti.

Geçiş yönetiminden hükümeti devraldıklarını hatırlatan Silva "Devraldığımız tablo dehşet verici. Sağlık kaynaklarını boşaltmışlar. Eğitim, kültür, bilim ve teknolojiyi tasfiye etmişler. Çevre korumayı yok etmişler. Okul yemekleri, aşılar, kamu güvenliği için hiçbir kaynak bırakmamışlar" dedi. Silva bu enkazın ortasında ülkeyi "yeniden inşa etme sözü" verdi.

"İki Brezilya yok, biz tek bir ülkeyiz"

Silva, ülkede artan enflasyona dikkati çekerek, "Gıda fiyatlarını düşürmenin, sağlığa, eğitime, bilime ve kültüre yatırım yapmanın zamanı geldi. Uluslararası izolasyondan kurtulmak için yatırımı getirme ve Brezilya'yı yeniden sanayileştirme zamanı geldi" dedi. Nefret söylemine son vermenin de zamanının geldiğini anlatan Silva, "İki Brezilya yok, biz tek bir ülkeyiz. Tek bir kasaba. Hepimiz Brezilyalıyız. Kimse ikinci sınıf insan muamelesi görmeyecek" şeklinde konuştu. Silva, Covid-19 salgını süresince 695 bin Brezilyalının öldüğünü hatırlatarak Bolsonaro liderliğindeki yetkililerin hesap vereceğini kaydetti.