29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2023 21:58 | Son Güncelleme: 23.10.2023 22:05

Macaristan Başbakanı Orban AB üyeliğini Sovyet işgali altında kalmaya benzetti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini Macaristan'ın 40 yılı aşkın süre boyunca Sovyetler Birliği'nin işgali altında kalmasına benzetti
Macaristan Başbakanı Orban AB üyeliğini Sovyet işgali altında kalmaya benzetti

Orban, Macaristan'ın 23 Ekim 1956'da Sovyetler Birliğine karşı ayaklanmasının yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, AB'yi, "Macarların reddettiği bir liberal demokrasi modeli dayatarak Macaristan'ın kimliğini elinden almaya çalışmakla" suçladı.

Ülkesinin AB üyeliğini, Macaristan'ın 40 yıldan fazla Sovyetler Birliğinin işgali altında kalmasına benzeten Orban, Brüksel'in Macaristan'a karşı kullandığı yöntemlerin Sovyetler Birliği zamanındaki Moskova'yı hatırlattığını savundu. Orban, "Bugün bize Sovyetler Birliği dönemini hatırlatan şeyler ortaya çıkıyor. Evet, tarih tekerrür ediyor. Bir zamanlar trajedi olan şey şimdi en iyi ihtimalle bir komedi. Neyse ki Brüksel, Moskova değil. Moskova bir trajediydi. Brüksel ise sadece kötü bir çağdaş parodi" ifadelerini kullandı.

Ülkesinin Sovyetler Birliği yönetiminde geçirdiği günlere işaret eden Orban, "Moskova'nın ıslık çaldığı melodiyle dans etmek zorunda kaldık. Brüksel de ıslık çalıyor ama biz istediğimiz gibi dans ediyoruz ve eğer istemiyorsak dans etmiyoruz" dedi.

Öte yandan, Orban, Haziran 2024'te yapılması planlanan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin AB yönetimini düzeltebileceğine inandığını belirtti.

Kaynak: AA