29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2023 16:39 | Son Güncelleme: 03.04.2023 17:02

Macaristan Başbakanı Orban'dan Trump'a destek

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yetişkin film yıldızı kadınla girdiği ilişki sonrası sus payı ödediği suçlamasıyla yarın mahkemeye çıkacak olan eski ABD Başkanı Donald Trump'a destek verdi
Macaristan Başbakanı Orban'dan Trump'a destek

Twitter hesabından yaptığı paylaşımla ABD eski Başkanı Donald Trump'a sus payı suçlamalarıyla alakalı desteklerini açıklayan Viktor Orban, Trump ile el sıkıştığı fotoğraflarını paylaştı. Orban, Trump'a ithafen "Savaşmaya devam edin sayın başkan, sizinleyiz" ifadesini kullandı.

Göçmen karşıtı açıklamalarıyla tanınan Macaristan Başbakanı Orban, 2016'daki ABD başkanlık seçimleri sürecinde Trump'a desteğini açıklayan ilk Avrupalı liderlerden biri olarak biliniyor. Trump, 18 Mart'ta yaptığı açıklamada, yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a 2016 başkanlık seçimleri sırasında sus payı ödediği gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında hakkında tutuklama kararı verilmesini beklediğini duyurmuş ve protesto çağrısında bulunmuştu.

ABD'de 2024 başkanlık seçimlerine aday olan Trump, jürinin hakkında verdiği yargılanma kararını siyasi olarak nitelemiş ve bunun seçimlere müdahale olduğunu savunmuştu. Trump hakkındaki iddianamede yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'e sus payı ödeme dahil, seçim kampanyası ve iş kayıtlarında ihlal eylemlerini içeren 30'dan fazla suçlama bulunduğu belirtiliyor.

Sus payı ödemesi

Yetişkin film yıldızı Stormy Daniels, Trump ile cinsel ilişkiye girdiği iddiası konusunda sessiz kalması için 2016 yılında 130 bin dolar ödeme karşılığında bir anlaşmaya imza attığını ancak Trump tarafından imzalanmadığı için bunun geçersiz olduğunu savunmuştu. Trump, Daniels'in iddialarını yalanlarken 2016'daki seçim kampanyasından önce avukatlığını yapan Michael Cohen, Daniels'a Trump adına kendi hesabından 130 bin dolar ödeme yaptığını doğrulamıştı.

Cohen, Trump'ın şirketleri tarafından daha sonra kendisine ikramiyelerle yaklaşık 420 bin dolar geri ödeme yapıldığını iddia etmişti. Trump'ın seçim kampanyasına yönelik soruşturmada yalan söyleme ve vergi kaçırma suçlamalarıyla Aralık 2018'de gözaltına alınan Cohen, mahkemede 3 yıl hapis cezasına çarptırılarak Mayıs 2019'da cezasını çekmek üzere Otisville'deki federal hapishaneye gönderilmişti.

O yıllarda federal savcılar, Trump'a yönelik herhangi bir inceleme başlatılmasına gerek duymazken Manhattan Bölge Savcılığı, sus payı ödemesi olarak bilinen soruşturmayı başlatmıştı. Savcılığın, söz konusu ödemenin seçim kampanyası çerçevesinde yasal durumu ve ödemenin şirket kayıtlarına nasıl yansıtıldığı üzerinde inceleme yaptığı ifade edilmişti.

Kaynak: AA