20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2024 21:19 | Son Güncelleme: 26.08.2024 21:42

Macron hükümeti kurma görevini Yeni Halk Cephesi’ne vermeyeceğini açıkladı

Temmuz ayında iki tur halinde yapılan erken parlamento seçimlerinin ardından bugün Élysée Sarayı'ndan yapılan açıklamada Macron'un hükümeti kurma görevini, seçimlerin kazanan partisi Yeni Halk Cephesi’ne vermeyeceği açıklandı
Macron hükümeti kurma görevini Yeni Halk Cephesi’ne vermeyeceğini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un vereceği karar merakla bekleniyordu. Élysée Sarayı ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Macron'un sol bir hükümet seçeneğini dışladığını ve Cuma gününden bu yana çeşitli siyasi grupları kabul ettikten sonra Salı günü yeni istişareler başlatacağını söyledi.

Yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, bir Başbakan atamak amacıyla 23 Ağustos Cuma ve 26 Ağustos Pazartesi günleri Parlamentoda temsil edilen partilerin liderleri ve her iki Meclisin Başkanlarıyla bir araya geldi. Görüşmeler samimi, içten ve faydalı geçti.

İstişarelerin sonunda Cumhurbaşkanı, yalnızca en çok milletvekiline sahip ittifak olan Yeni Halk Cephesi tarafından önerilen program ve partilere dayanan bir hükümetin, Ulusal Meclis'te temsil edilen diğer tüm gruplar tarafından tepki göreceğini belirtmiştir. Dolayısıyla böyle bir hükümetin karşısında 350'den fazla milletvekilinden oluşan bir çoğunluk bulunacak ve bu da hükümetin harekete geçmesini fiilen engelleyecektir. Görüşlerine başvurulan siyasi liderler tarafından ifade edilen görüşler ışığında, ülkemizin  istikrarı bu seçeneğin takip edilmemesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Görüşmeler Salı günü sürecek

27 Ağustos Salı gününden itibaren parti liderleriyle yeni bir istişare turu başlayacaktır. Fransız halkının beklentilerinin yüksek olduğu Beşinci Cumhuriyet'in bu eşi benzeri görülmemiş döneminde, Devlet Başkanı tüm siyasi liderleri sorumluluk ruhu sergilemeye çağırmaktadır"

RN liderinden sol ittifakın başbakan adayına ret

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, temmuz ayında iki tur halinde yapılan erken parlamento seçimlerinin ardından yeni başbakanın belirlenebilmesi için parti liderleriyle görüşmelerine devam ediyor. Macron, bugün ikinci turda seçimi üçüncü sırada tamamlayan Ulusal Birlik (RN) partisinin lideri Jordan Bardella ve partinin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen ile bir araya geldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Jordan Bardella, Macron'la bir saat süren görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, sandıktan birinci çıkan Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) ülke için bir 'tehlike' olduğunu savundu. Bardella, herhangi solcu bir başbakan atanması durumunda partisine derhal 'güvensizlik oylaması' çağrısında bulunacağını belirtti. Aralarında Jean Luc-Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa'sının (LFI) da olduğu dört sol partinin kurduğu NFP,  Lucie Castets'i ortak başbakan adayı göstermişti.

Fransız toplumunu böyle bir tehditten koruyacağız

Bardella, Macron görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, "Yeni Halk Cephesi, programıyla, hareketleriyle ve aynı zamanda onu oluşturan kişilikleriyle kamu düzenine, kamu barışına ve açık bir şekilde ülkenin ekonomisine bir tehdit teşkil ediyor. Ülkemizi Fransız toplumunu parçalara ayıracak bir hükümetten koruma niyetindeyiz" diye konuştu. 

Macron'un partisinden Gabriel Attal'ın yeni başbakan seçilene kadar görevi sürdürdüğü ülkede Macron, 23 Ağustos Cuma günü parti liderleriyle başbakanın belirlenebilmesi için görüşmelere başlamıştı. NFP'nin ortak adayı Lucie Castets de bugün görüşmelerin yapıldığı Elysee Sarayı'na gelmişti. Macron ile görüşmek üzere Elysee'ye gelen 37 yaşındaki Lucie Castets, "İstikrar çözümü sunmak için geldik. Birleşmiş durumdayız" demişti.