27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2022 18:46 | Son Güncelleme: 15.03.2022 18:59

Macron, Rusya'ya silah satışlarının uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin Rusya'ya 2020'ye kadar teslim ettiği silah ve savaş uçağı satış sözleşmelerine ilişkin, bunun uluslararası hukuka ve Fransa'nın taahhütlerine uygun olduğunu savundu
Macron, Rusya'ya silah satışlarının uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mauges-sur-Loire kentinde Ukraynalı mültecilerin kabul edildiği merkeze gerçekleştirdiği ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu.

Fransa lideri, Avrupa Birliği'nin (AB) 2014'teki silah ambargosuna rağmen, ülkesinin Rusya'ya 2020'ye kadar teslim ettiği silah ve savaş uçağı satış sözleşmelerine ilişkin Disclose internet sitesinin haberinin doğruluğunu teyit ederek, bunun uluslararası hukuka ve Fransa'nın taahhütlerine uygun olduğunu savundu. 

Rusya ile yapılan bazı silah satış sözleşmelerinin iptal edildiğini ifade eden Macron, Disclose internet sitesinin haberinde silah satış sözleşmelerine ilişkin yer alan bilgilerin Fransa tarafından gizlenmediği, bunun Fransa'nın taahhütlerine uygun olduğunu savundu.

Macron, "Fransa, 2014'te alması gereken kararları aldı. Bu kararları ben almasam da savunuyorum" dedi ve Eski Cumhurbaşkanı François Hollande'ın "yapıcı kararlar aldığını" belirtti.

Ukrayna'yı ziyaret edebilir

Ukrayna'da önceliğin ateşkesin sağlanması olduğunu yineleyen Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e baskının sürdürülmesi halinde bunun sağlanabileceğini söyledi.

Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile devamlı temas halinde olduğunu, savaşa ilişkin somut sonuç olabileceğini düşündüğünde Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştirebileceğini belirtti.

Macron, "Bizim görevimiz Ukraynalıları ağırlayabilmek, en iyi şartlarda onları korumak. Fransa, üzerine düşeni yapacak ve yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Fransa'da 100 bine kadar Ukraynalı mülteciyi ağırlamak için hazırlık yaptıklarını dile getiren Macron, Rusya'da televizyon kanalında akşam haberleri bülteni esnasında spikerin arkasına geçerek savaşı protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikova'ya konsolosluk koruması sağlanması için gerekli işlemleri başlatacaklarını aktardı. 

 

Kaynak: AA