16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.05.2024 11:15 | Son Güncelleme: 29.05.2024 11:24

Macron, Ukrayna'nın Fransız füzeleriyle Rusya'nın içine saldırmasına izin verdi

Macron Ukrayna güçlerinin Fransız Scalp füzelerini Rusya içinde Ukrayna'ya ateş açan askeri bölgeleri hedef almak için kullanabileceğini söyledi. Böylece Macron, Ukrayna'ya Rus üslerini etkisiz hale getirme şansının kapılarını açmış oldu
Macron, Ukrayna'nın Fransız füzeleriyle Rusya'nın içine saldırmasına izin verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna güçlerinin Fransa tarafından tedarik edilen güçlü seyir füzelerini, silahların yalnızca Ukrayna'ya ateş açan askeri bölgeleri vurmak için kullanılması koşuluyla, Rusya'yı vurmak için kullanabileceğini söyledi. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile düzenlediği basın toplantısında yapılan bu açıklamalar, Ukrayna ve Avrupalı müttefiklerinin Biden yönetimine Rus topraklarını hedef alan Batılı silahların kullanımına yönelik kısıtlamaları hafifletmesi için baskı yapmaya başladığı bir dönemde geldi.

Biden yönetimi savaşı tırmandırmaktan kaçınıyor

Biden yönetimi Ukrayna'daki savaşın tırmanmasına yol açabilecek herhangi bir adım atmaktan kaçınıyor ki bu yaklaşım Kiev ve bazı müttefikleri tarafından Moskova'ya savaş alanında önemli bir avantaj sağladığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Macron ve Scholz, müttefikler Ukrayna'yı takviye etmek ve Rus güçlerinin ilerleyişini yavaşlatmak için çabalarken Almanya'da bir araya geldi. Düzenlenen basın toplantısında Macron'a, Fransa'nın Kiev'in Rusya içindeki Rus mevzilerini 300 milden fazla menzile sahip Fransız Scalp füzeleriyle vurmasına izin verip vermeyeceği soruldu.

Macron "Füzelerin ateşlendiği askeri bölgeleri, Ukrayna'nın saldırıya uğradığı askeri bölgeleri etkisiz hale getirmelerine izin vermeliyiz" dedi ve Scalps'ların Rusya topraklarındaki sivil alanlar ya da Ukrayna'yı vurmaya dahil olmayan askeri tesisler gibi diğer bölgeleri vurmak için kullanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Verilmesi gereken siyasi bir karar"

Macron, Ukrayna savaşı konusunda Batı'nın önde gelen şahinlerinden birine dönüştü, Fransız birliklerinin ülkeye gönderilmesi olasılığını göz ardı etmeyi reddetti. Yine de Macron'un yorumları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin Rusya içindeki Rus askeri mevzilerine ve hava üslerine saldırmak için Batılı silahların kullanılmasına izin verilmesi yönündeki geniş çaplı talebini kabul etmekten uzak görünüyor. Zelenskiy "Rus birliklerinin yoğunlaştığı her noktayı görebiliyoruz. Rus füzelerinin fırlatıldığı ve savaş uçaklarının kalktığı tüm bölgeleri biliyoruz" dedi. Zelenskiy, bu bölgeleri Batı silahlarıyla hedef almanın verilmesi gereken siyasi bir karar olduğunu söyledi.