24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2022 21:20 | Son Güncelleme: 27.08.2022 21:25

Macron'dan Truss'a yanıt: İngiltere, lideri kim olursa olsun Fransa'nın dostudur

Liz Truss'ın, "Macron, İngiltere'nin dostu mu yoksa düşmanı mı henüz belli değil" sözlerine Fransız liderden cevap gecikmedi. Macron "İngiltere Fransa'nın dostudur. Bunu bir an bile sorgulamam" dedi
Macron'dan Truss'a yanıt: İngiltere, lideri kim olursa olsun Fransa'nın dostudur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan, İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliği ve başbakanlık yarışının favorisi Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın kendisi hakkındaki sözlerine yanıt geldi. Truss'ın kendisi hakkındaki sözlerine tepkisi sorulan Fransa Cumhurbaşkanı ise İngiltere'yi "lideri kim olursa olsun daima dost bir ülke" diye niteledi.

Macron'un Cezayir'de hakaret ve protestolara maruz kalması, "ağırlığını koyamadığı" ve "Fransa'nın aşağılanmasına yol açtığı" şeklinde yorumlandı.

Macron "Bundan sonraki lideri kim olursa olsun, İngiltere Fransa'nın dostudur. Bunu bir an bile sorgulamam. İngiltere halkı, İngiltere, güçlü bir dost ve müttefik bir ülkedir. Lideri kim olursa olsun, bazen de liderlerine rağmen ya da onların tribünlere oynarken yaptıkları küçük hatalara rağmen" dedi.

Olayın geçmişi

İngiltere iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliği için en güçlü aday konumunda bulunan Liz Turss partisinin seçim kampanyasında yöneltilen Macron'un, İngiltere'nin dostu mu yoksa düşmanı mı? sorusuna, "Henüz belli değil" yanıtını verdi ve "Başbakan olursam onu 'sözleriyle değil, eylemleriyle' değerlendireceğim" dedi.

Aynı soru, rakibi olan eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'a yöneltildiğinde ise başbakan adayı, Macron'u dost olarak gördüğünü söyledi. Anketlerde önde gözüken başbakan adayı Truss'un Macron'la ilgili bu yorumuna hem muhalefet hem de kendi partisinden tepki geldi.