04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2023 21:25 | Son Güncelleme: 07.07.2023 21:35

McDonald's kalite endişelerini gerekçe göstererek ürünlerinden domatesi çıkardı

McDonald's, fiyatlar artarken kalite endişelerini gerekçe göstererek Hindistan'daki ürünlerinden domatesleri çıkardı
McDonald's kalite endişelerini gerekçe göstererek ürünlerinden domatesi çıkardı

Fast food zinciri McDonald's'ın restoranları, sebze fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesinin ardından tedarik sıkıntısı ve kalite kaygıları nedeniyle Hindistan'ın birçok bölgesinde hamburger ve dürümlerinden domatesi çıkardı.

Gıda fiyatlarında sert yükseliş

Bazı bölgelerde, geleneksel Hint mutfağının temel gıda maddesinin toptan satış fiyatları bir ay içinde yüzde 288 artarak Cuma günü kg başına 140 rupiye (1,7 dolar) yükselirken, perakende fiyatların hala yüksek olması birçok kişiyi tüketimden kısmaya teşvik etti.

Sorumlu muson yağmurları mı?

Reuters'ın haberine göre hükümet, domates fiyatlarındaki artıştan muson yağmurlarının nakliye ve dağıtımı aksattığı üretim sezonunu sorumlu tutarken, bu durum tüketicilerin son aylarda sütten baharata kadar pek çok üründe yaşanan fiyat artışlarıyla mücadele etmesinin ardından geldi.

Başkent Yeni Delhi'deki iki McDonald's mağazasına asılan broşürlerde "Tüm çabalarımıza rağmen, sıkı kalite kontrollerimizden geçen yeterli miktarda domates temin edemiyoruz. Domatessiz ürünler sunmak zorunda kalıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Sorun fiyatlarda değil kalitede

Mağaza yöneticileri, sorunun fiyatlandırmadan ziyade tedarik zincirindeki kalite sorunlarından kaynaklandığını söyledi. Hindistan'ın kuzey ve doğusunda McDonald's franchise'ı olarak yaklaşık 150 satış noktası işleten Connaught Plaza Restaurants, basına yaptığı açıklamada kararı "geçici" mevsimsel sorunlara bağladı.

Ancak McDonald's'ın Hindistan'ın batı ve güney bölgelerinde 357 restoranla franchise veren Westlife Foodworld, domatesle ilgili ciddi bir sorun olmadığını söyledi. Sorunun mevsimsel olduğu ve mağazalarının yüzde 10 ila 15'inin geçici olarak domates servisini durdurmak zorunda kaldığı belirtildi.

Ketçap satışı sürüyor

Ancak McDonald's Delhi mağazalarında domatesli ketçap poşetleri satılmaya devam ediyor ve yakınlardaki bir Subway restoranı domates servisinde herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Finans başkenti Mumbai'de sebze satıcısı Vijay Sharma, satışlarında önemli oranda düşüş olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: "Müşterilerimin çoğu domates almayı bıraktı. Artık 40-50 kilo satamadığımdan pazara sadece beş kilo getiriyorum"

Domatese püre alternatifi

Hintliler domates tüketimini azalttıkça, bazı işletmeler alternatifler öneriyor. "Domates fiyatları yükseliyor mu? Onun yerine domates püresiyle pişirin!" diyen bir reklam, Tata Group'a ait BigBasket alışveriş uygulamasında domates araması yapıldığında çıkan sonuçlar arasında yer alıyor.