26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.11.2022 16:28 | Son Güncelleme: 25.11.2022 16:30

Merkel: Son dönemimde dış politikada bir milimetre bile ilerleme kaydedemedim

Almanya eski Başbakanı Angela Merkel, başbakanlık koltuğunda oturduğu son dönemlerde Ukrayna kriziyle ilgili müzakereleri organize etmek için yeterli nüfuza sahip olmadığını itiraf etti
Merkel: Son dönemimde dış politikada bir milimetre bile ilerleme kaydedemedim

Angela Merkel, Der Spiegel gazetesine verdiği röportajda 2021 yazında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la Rusya'yla müzakereler yapılması için Avrupa platformunu oluşturmak istediğini anlattı. "Bazıları karşı çıktı, benim de ısrar edecek gücüm yoktu, zira herkes sonbaharda başbakanlıktan ayrılacağımı anlıyordu" diyen Merkel, "Eğer bir kez daha adaylığımı koysaydım, bunun için çabalamaya devam ederdim. Ancak Moskova'daki veda ziyaretim sırasında iktidar politikası açısından geri kaldığımı net bir şekilde hissettim" dedi.

Yeniden adaylığını koymadığı için pişmanlık duymadığını kaydeden Merkel, "Görev süremin sonuna doğru dış politikadaki birçok konuda tüm yeni girişimlerime rağmen bir milimetre bile ilerleme kaydedemedim. Bu sadece Ukrayna için değil, Transdinyester, Moldova, Gürcistan, Abhazya ve Libya için de geçerli. O anda Almanya için yeni yaklaşımların zamanı gelmişti" diye konuştu.

Merkel, 2005 yılında oturduğu başbakanlık koltuğunda 16 yıl görev yapmıştı. Aralık 2021'de görevinden ayrılan Merkel'in yerine başbakanlığa Olaf Scholz gelmişti.