26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.04.2022 22:00 | Son Güncelleme: 14.04.2022 09:44

Metro saldırganı katliamı önceden duyurdu: Nefret, öfke ve acı doluyum

Brooklyn metrosunda düzenlediği silahlı saldırıda 23 kişinin yaralanmasına neden olan Frank R. James (62) yakalandı. James'in katliamdan önce New York'taki evsizler hakkında nefret söylemleri ortaya çıktı. YouTube'un yetkilileri uyarmaması tepki çekti
Metro saldırganı katliamı önceden duyurdu: Nefret, öfke ve acı doluyum

ABD'nin metropolü New York'ta salı sabahı metroya gaz bombası atip rastgele ateş eden saldırganın kimliği belirlendi. Frank James (62) isimli saldırgan, 33 el ateş edip 23 kişinin yaralanmasına yol açtığı olay sonrası kayıplara karıştı. Başına 50 bin dolar ödül konulan James, dün saldırıyı yaptığı Manhattan'da yakalandı. James'in saldırı öncesinde YouTube'da yaptığı yayınlar ortaya çıktı. Görüntülerde New York Belediye Başkanı Eric Adams'ı hedef alan sözler sarf ediyor. Metrolarda evsizlerin artmasına tepki gösteriyor.

"Psikiyatri kliniğinden bahsediyor"

James üç hafta önce yüklenen son videosunda da "Nefret, öfke ve acı doluyum. İnsanları öldürmek istediğimi söyleyebileceğim çok şey yaşadım" derken duyuluyor. Kendisine yardım etmemekle suçladığı psikiyatri kliniğinden bahsediyor.

YouTube'a tepki

Jet hızındaki sansür politikalarıyla bilinen YouTube'da alenen yapacağı katliamdan bahseden birine karşı yetkililerin uyarılmaması tepki çekti. James'in 2019'da da FBI'ın radarına terör şüphelisi olarak girdiği ortaya çıktı. Dünyada bireysel silahlanmanın en fazla olduğu ABD'de cinayetlerin yüzde 79'u ateşli silahlarla işleniyor.

 "30 saat geçmeden yakalandı"

New York Belediye Başkanı Eric Adams, yaptığı basın açıklamasında, Brooklyn metrosunda silahlı saldırı zanlısı Frank James'in ele geçirildiğini, "New Yorklu arkadaşlarım. Onu yakaladık " ifadeleriyle duyurdu. Adams konuşmasında, metro saldırısının ardından 30 saat bile geçmeden ihbarda bulunan ve zanlının yakalanmasına yardımcı olan tüm vatandaşlara teşekkürlerini iletti.

James'e federal terör suçlaması

James'in Manhattan'ın East Village semtinde polis tarafından durdurularak gözaltına alındığı bildirildi. ABD basınına açıklama yapan yetkililer, James'e federal terör suçlaması atfedileceğini belirtti.

Yakalatan Müslüman gençler konuştu

New York metrosundaki silahlı saldırının zanlısı Frank James'i yakalatan Müslüman gençler, tanıklık için polis karakoluna ifade vermeye geldi. Karakol çıkışı basına açıklamada bulunan Muhammed isimli genç, kuzeni ve arkadaşıyla Manhattan'ın East Willage semtinde James'i gördüklerini ve hemen bir sokak ötedeki polise haber verdiklerini söyledi.

"Fotoğrafa bakıp emin olduk"

"Onu gördüğümüzde yüzde 70-80 oranında emindik" diyen Muhammed, "Telefonumuzdan aranan kişinin fotoğrafına baktığımızda üçümüz de aynı kişi olduğuna tamamen emin olduk. Sokağın köşesinde polisi görünce gidip ihbar ettik" şeklinde konuştu. Muhammed "Polise, aradıkları kişinin bir sokak ötede olduğunu, başında bir şapka elinde bir çanta taşıdığını söyledik ve anında gidip adamı yakaladılar" dedi.

"Silahı olmasından endişe ettik"

New Jersey eyaletinden Manhattan'a araçlarıyla geldiklerini ve zanlıyı sokakta tesadüfen gördüklerini belirten Muhammed'in kuzeni ise James'i önce yakalamayı düşündüklerini ancak taşıdığı çantada silah olabileceği endişesiyle polise haber vermeyi tercih ettiklerini ifade etti.

Polis teşekkür etti

Metro saldırganı zanlısı James yakalandıktan sonra gözaltında tutulduğu yakın bölgedeki 9. Karakola gelen Müslüman gençler kısa süre sonra buradan ayrılırken New York polisi kendilerine teşekkür etti. Öte yandan, aynı karakolda işlemleri tamamlanan zanlı James, New York polisi eşliğinde bir araçla ismi açıklanmayan bir tutukevine götürüldü. Elleri arkadan kelepçeli olan 62 yaşındaki James'in yürürken aksaması dikkat çekti

 

Kaynak: AA