29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2023 10:24 | Son Güncelleme: 22.08.2023 11:05

Michelle Obama, Trump'a karşı aday olur mu?

Joe Biden’ın gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde şimdiden Donald Trump’a karşı zorlanması demokratlar için olası adayları gündeme getiriyor. 4 resmi 3 gölge adaydan öne çıkan isim ise eski first lady Michelle Obama
Fotoğraf: Donald Trump'ın yemin töreni (2017)
Fotoğraf: Donald Trump'ın yemin töreni (2017)

ABD'de yapılan son anketlere göre ABD eski Başkanı Donald Trump, Başkan Joe Biden'ın altı puan önünde, üstelik partisinin adaylığını almak için açık ara favori. Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçim yarışı için aday listesi uzun, ancak Demokrat Parti için o kadar uzun değil. Adaylıklarını çoktan resmileştirmiş dört kişi var: Joe Biden, Marianne Williamson, Robert Francis Kennedy Jr. ve Joe Maldonado. Bu dört isim dışında başka isimler de gölge adaylar arasında görünüyor: Başkan Yardımcısı Kamala Harris, eski first lady Michelle Obama ve California Valisi Gavin Newsom. 7 isimden en çok konuşulan ise Michelle Obama.

Kamu oyun yoklamaları seçmenlerin neredeyse yarısının (yüzde 47) başkanlık seçimlerinde Biden ve Trump dışında üçüncü bir adayı tercih edebileceğini işaret ediyor.

 Peki ama Joe Biden 2024'te Demokratların başkan adayı olmazsa, eski first lady Michelle Obama onun yerini alır mı? Fox News'in haberine göre bazıları; başkanın önümüzdeki yıl yolsuzluk iddiaları, artan zihinsel bozukluk belirtileri ve kötü anket oranları nedeniyle yarıştan çekilmesi halinde, sadece eski first lady'nin son dakikada yerine geçebilecek isim tanınırlığına ve popülerliğe sahip olduğunu iddia ediyor. Ülkede en çok hayranlık duyulan kişilerden biri olan Obama'nın kazanma şansı çok yüksek görülüyor.

Hunter Biden skandalı Obama'yı da etkileyebilir

Yine de Hunter Biden'ın nüfuz ticareti yaptığı ve babasının da suç ortaklığı yaptığı iddiaları sadece Joe Biden'ın başkanlığını lekelemekle kalmıyor; eski başkan Obama'nın Beyaz Saray dönemine de gölge düşürüyor. Kuşkusuz Michelle Obama başkan değildi ama eşinin dönemi olumlu olduğu kadar bir sorun olarak da karşısına çıkabilir. Kanıtlar, liberaller tarafından (hatalı bir şekilde) "skandalsız" olarak lanse edilen Obama yönetiminin, zamanımızın en büyük siyasi skandalına göz yummuş olabileceğini gösteriyor.

"Siyasi leke taşımıyor"

The Telegraph da Fox News gibi Demokrat Parti'nin Biden yerine Beyaz Saray tarihinde ilk Afrika kökenli First Lady olan Michelle Obama'yı aday gösterme olasılığını yazdı. Gazete 2012'de Barack Obama'nın ilk başkanlık döneminin ortasında Michelle'in popülerliğinin kocasınınkinden daha fazla olduğuna dikkat çekti ve Biden ile Trump'ın aksine, Beyaz Saray'a giden yolda siyasi leke taşımadığını yazdı.