09 Eylül 2026, Çarşamba
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 09.09.2026 09:57 | Son Güncelleme: 09.09.2026 10:10

Miçotakis, El-Alameyn'den Türkiye'ye seslendi: Doğu Akdeniz'de Mısır-Yunanistan-GKRY zirvesi

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi ve GKRY Lideri Hristodulidis El-Alameyn’de bir araya geldi. Miçotakis, Kıbrıs gazının Mısır üzerinden Avrupa'ya taşınacağını açıklarken, Ege ve Akdeniz için Ankara'ya "diyaloğa açığız ama emrivakilere tolerans göstermeyiz" mesajı verdi
Miçotakis, El-Alameyn'den Türkiye'ye seslendi: Doğu Akdeniz'de Mısır-Yunanistan-GKRY zirvesi
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır’ın El-Alameyn kentinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirilen üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan ile Mısır arasındaki ilişkilerin Doğu Akdeniz’de "istikrar ve refah için bir model" teşkil ettiğini söyledi.

Zirve sonrasında değerlendirmelerde bulunan Miçotakis, jeopolitik konuları ayrıntılı şekilde ele alma ve hem ikili ilişkilerin hem de bölgesel gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirmesini yapma fırsatı bulduklarını ifade etti.

Kathimerini'nin haberine göre Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi ile baş başa bir görüşme de gerçekleştiren Miçotakis, Mısır ve Yunanistan’ın uluslararası hukuka ve özellikle deniz hukukuna olan bağlılıkla birbirine bağlandığını belirterek, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasının diyalog yoluyla başarılabileceğini uygulamada kanıtladıklarını kaydetti.

'Emrivakilere müsamaha göstermeyeceğiz'

Mısır ile münhasır ekonomik bölgelerin sınırlandırılmasına ilişkin yapılan kısmi anlaşmaya değinen Miçotakis, bu hamlenin siyasi irade ve uluslararası meşruiyete bağlılık olduğunda bölgedeki istikrarı güçlendirirken karşılıklı fayda sağlayan uzlaşılar elde edilebileceğini ispatladığını dile getirdi.

Bu tutumun Doğu Akdeniz ve Ege’deki genel yaklaşımları olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgulayan Miçotakis, Yunanistan’ın kimseyi tehdit etmediğini belirtti.

Yunan Başbakan, "Uluslararası hukuka dayalı işleyen iyi komşuluk ilişkileri aracılığıyla istikrar arayışındayız. Ancak istikrar, hiçbir şekilde boyun eğmek veya emrivakilere müsamaha göstermek anlamına gelmez. Dolayısıyla Yunanistan, pozisyonlarını özgüvenle savunmaktan da konuşmaktan da korkmamaktadır. Bunlar sorumlu bir dış politikanın iki boyutudur" ifadelerini kullandı.

Kathimerini'ye göre bu sözlerin doğrudan Ankara’yı hedef aldığı değerlendirildi.

Doğal gaz konusu

GKRY Gazı Mısır Üzerinden Avrupa’ya Taşınacak Enerji iş birliği olanaklarına odaklanan Miçotakis, GKRY tarafından üretilen doğal gazın sıvılaştırılmak üzere Mısır’a taşınacağını, ardından Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Dedeağaç üzerinden Güneydoğu ve Orta Avrupa ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Avrupa’ya sevk edileceğini açıkladı. Miçotakis bu yapıyı 'bir enerji iş birliği modeli' olarak tanımladı.

Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi ise yaptığı açıklamada, Yunanistan ve GKRY ile yürütülen üçlü elektrik şebekesi bağlantısının bölgesel enerji entegrasyonunda 'gerçek bir dönüm noktası' olduğunu belirterek bu projenin karşılıklı saygı, ortak çıkar ve uluslararası hukuk kurallarının savunulması temelinde ilerlediğini vurguladı.

Filistin için iki devletli çözüm mesajı

GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis, 2014 yılından bu yana üç ülke arasında sürekli güçlenen istikrarlı bir yapı inşa edildiğini belirterek, "Bu yapı artık stratejik bir derinliğe sahiptir ve olumlu bir yaklaşıma dayanmaktadır: İstikrar, güvenlik, bağlanabilirlik ve iş birliği" dedi.

Her üç lider de Filistin meselesinde iki devletli çözüme olan desteklerini yinelerken, Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi, Kahire’nin Filistinlilerin yerinden edilmesine veya Filistin topraklarının demografik yapısının değiştirilmesine yönelik her türlü girişime karşı olduğunu ifade etti.

Kaynak: Gazete Oksijen