25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2022 14:42 | Son Güncelleme: 27.10.2022 14:51

Milyarder Ronald Perelman, yangında eserlerinin 410 milyon dolar zarar gördüğünü iddia ediyor

Milyarder Ron Perelman, Hamptons evindeki yangından sonra sanat koleksiyonunun 410 milyon dolar zarar gördüğünü öne sürüyor. Ancak sigorta şirketleri ise eserlerdeki zararın yangından önce olduğunu iddia ediyor
Fotoğraf: Mark Sommerfeld/The New York Times
Fotoğraf: Mark Sommerfeld/The New York Times

Milyarder finansör Ronald Perelman, East Hamptons’taki malikanesinde 2018’de çıkan bir yangında beş multi milyon dolarlık tablolarının 410 milyon dolar zarara uğradığını öne sürüyor. Peralman bu nedenle sigorta şirketlerine dava açtı ancak Artnet’in haberine göre sigortacılar sanat eserlerinin zarar görmediğini söylüyor. 

Şirketlere dava açtı

Dün sunulan mahkeme belgeleri 2020 tarihli davayı ortaya çıkardı. Perelman’ın sigorta şirketlerine karşı açtığı davada beş sigortalı sanat eseri için 410 milyon dolar borçlu olduklarını iddia ediyor. Zarar gören sanat eserleri ise iki Andy Warhol parçası, iki Ed Ruscha ve bir Cy Twombly eseri. 

Artnet'e göre sanıklar arasında Londra Lloyds, Almanya Great Lakes Insurance SE, Lüksemburg Swiss Re International, AIG Property Casualty of New York ve New Jersey Federal Sigorta Şirketi'ndeki sigortacılar yer alıyor. Perelman, mahkeme belgelerine göre yangından sonra beş parçanın parlaklığını, derinliğini kaybettiğini ve karakteristik özelliklerinin yok olduğunu söyledi. 

Yangın hasarı için 141 milyon dolar öndendi

Poliçeler kapsamında yangın hasarı için zaten yaklaşık 141 milyon dolar harcamış olan sigortacılar, hasarın 2018 yangınından önce olduğunu ve Perelman'ın davasının soruşturmaları tamamlanmadan başlatıldığını iddia ederek suçlamaları reddediyor. 

Eserlerin değerleri

Perelman’ın zarar gördüğünü iddia ettiği beş eserden en değerlisi olan Cy Twombly’nin Untitled (1971) eseri 125 milyon dolar değerinde. Eser, 2015 yılında New York’ta bir müzayedede 70,5 milyon dolara satıldı ve bugüne kadar satılan en pahalı Twombly parçası oldu.  

AGP, Elvis 21 Times ve Campbell's Soup Can adlı iki Warhol tablosunun sırasıyla 75 milyon dolar ve 100 milyon dolar değerinde olduğunu iddia ediyor. Ed Ruscha'nın Standart Station’ının değeri 60 milyon dolar, sanatçının Vicksburg’u ise 50 milyon dolar değerinde.