26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2022 18:36 | Son Güncelleme: 18.10.2022 20:32

Muhafazakar Parti üyelerinin çoğu Truss'ın yerine Boris Johnson'ı istiyor

Birleşik Krallık'ta, 530 Muhafazakar Parti üyesinin katıldığı YouGov anketine göre üyelerin çoğu, ona oy veren beş kişiden ikisi de dahil olmak üzere, Liz Truss'un istifa etmesi gerektiğini düşünüyor. Üyelerin yüzde 32'si yerine Boris Johnson'ın gelmesini istiyor
Muhafazakar Parti üyelerinin çoğu Truss'ın yerine Boris Johnson'ı istiyor

Merkezi Birleşik Krallık'ta bulunan araştırma şirketi YouGov’un anlık siyasi araştırma anketine göre Muhafazakar Parti üyelerinin yüzde 55’i Başbakan Liz Truss’ın istifa etmesini istiyor. Her beş Muhafazakar üyeden ikisi ise (yüzde 38) Truss'ın görevde kalmasını istiyor.

Yüzde 59 Johnson'ın gitmesini istiyordu

Bu rakamlar Boris Johnson ayrılmadan hemen önce yapılan rakamları da akıllara getirildi. Johnson istifa etmeden hemen önce, üyelerin yüzde 59’u gitmesini istiyordu. Yüzde 36’sı ise Johnson’ın görevde kalmasını istediğini belirtiyordu. 

Anket sonuçlarına göre liderlik yarışında Truss’a oy verenlerin yüzde 39’u da fikir değiştirmiş görünüyor. Truss’a oy verenlerin yüzde 57’si ise Başbakan’ın görevine devam etmesini istiyor.  

YouGov'un anket sonuçlarına göre parti üyelerinin yüzde 32'si Truss'ın halefi olarak Boris Johson'ı destekliyor.

Yerine kimin gelmesini istiyorlar?

Ankete göre Liz Truss böyle bir baskıya boyun eğip istifa ederse, Muhafazakar üyeler en çok Boris Johnson'ın onun yerine geri gelmesini istiyor. Üyelerin yüzde 32’si Johnson’ı desteklerken, yüzde 23’ü Rishi Sunak’ı yüzde 10’u ise Ben Wallace’ı istiyor.  Sadece bir kaç ay önce Johnson’ın yerine gelmesi için Truss’a oy verenlerinde yüzde 44’ü de eski başbakanı halefler listesinin başına koydu. 

Truss’ın yedeği nasıl seçilmeli?

Pek çok Muhafazakar, Liz Truss'un istifa etmesi durumunda başka bir liderlik seçimi yapmak zorunda kalmanın halkın gözünde kötü bir etki bırakabileceğinden endişe duyuyor. Bu nedenle Liz Truss'un görevden alınması durumunda üyelerinde yüzde 60’ı seçime gerek kalmadan tek bir adayın desteklenmesi konusunda hemfikir. Ancak üyelerin üçte biri buna karşı çıkıyor. 

Parti üyeleri, önceki liderlik seçimi formatını tekrarlamanın uygun olup olmayacağı konusunda bölünmüş durumda ve yüzde 45'i milletvekillerinin parti üyelerinin oy kullanması için iki aday listesi yapmasını destekleyeceğini söylüyor.