18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.12.2023 11:39 | Son Güncelleme: 22.12.2023 15:29

National Geographic son kez raflarda

135 yıllık National Geographic, dijital yayıncılığa ağırlık vermeyi tercih eden geleneksel medya kuruluşları arasında katıldı. Aralık sayısı ile son kez raflarda yer alan dergi bundan sonra sadece abonelere özel basılacak
Fotoğraf: Justin Sullivan/Getty Images
Fotoğraf: Justin Sullivan/Getty Images

İlk sayısını 1888 yılında yayınlayan doğa, bilim ve fotoğraf dergisi National Geographic, aralık ayı sayısı ile ABD'de son kez raflarda yer aldı. Derginin bayilere dağıtılan son sayısının kapağında Yılın fotoğrafları seçkisi yer aldı. Derginin basılı versiyonu 2024'ten itibaren satış noktalarına dağıtılmayacak. Sadece kayıtlı aboneler için basılacak ve adreslerine gönderilecek.

1980'lerdeki zirve döneminde 12 milyon abonesi olan derginin bugün 1 milyon 700 bin üyesi var

Dergi böylece basım ve dağıtım masraflarını azaltmayı hedefliyor. Dergi nisan ayında da tasarruf amacıyla yazı işlerinde çalışan 19 editörün tamamının işten çıkarıldığını duyurmuştu. Derginin bundan böyle serbest çalışanlar, konuk yazarlar ve editörler tarafından hazırlanacağı belirtilmişti.

Derginin ana şirketi Walt Disney Co. eylül ayında  7 bin personelini işten çıkaracağını duyurmuştu

Bir dergi sözcüsü Çarşamba günü CNN'e yaptığı açıklamada yeniden yapılanmanın dergi ve hikayese kalitesini düşürmeyeceğini söyledi. İşten çıkarılanlar arasında bulunan bir eski çalışan ise tam zamanlı personelin yerini; kurum içi editörler tarafından yazılacak belirli dijital içerikler dışında, serbest yazarlardan oluşan bir listenin alacağını söyledi.

Yeni yapılanma nasıl oldu?

Eski çalışana göre National Geographic'te şu anda sadece iki metin editörü, hem basılı hem de dijital içerikle ilgilenen çok platformlu editörler olarak adlandırılan bir grup ve sadece dijital editörlerden oluşan bir ekip çalışıyor. Aynı isim derginin ayrıca pozisyonları ayrı olarak finanse edilen ve yönetilen iki vahşi yaşam gözlemcisi muhabir istihdam ettiğini söyledi.