16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2024 15:57 | Son Güncelleme: 26.02.2024 16:09

Navalni’nin ölümünde yeni iddia: Putin mahkum takasını önlemek istedi

Vladimir Putin, Navalni'nin Almanya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan FSB tetikçisi Vadim Krasikov takas edilmesini engellemek için ölüm emrini vermekle suçlandı. Navalni destekçilerine göre Rus lider Vadim'i geri almak için uğraşsa da Navalni'nin serbest kalması düşüncesine tahammül edemedi
Navalni’nin ölümünde yeni iddia: Putin mahkum takasını önlemek istedi

Aleksey Navalni’nin destekçileri, muhalefet liderinin Almanya’da hapiste olan bir tetikçiyle takas edilmesini sabote etmek amacıyla Vladimir Putin tarafından öldürtüldüğünü iddia etti. Muhalefet liderinin yakın müttefiki Maria Pevchikh bir videoda Navalni ve iki ABD vatandaşının, Berlin'de eski bir Çeçen ayrılıkçıya suikast düzenlemekten dolayı Almanya'da hapiste olan Rus FSB tetikçisi Vadim Krasikov ile takas edilmek üzere sıraya girdiğini söyledi. Pevchikh “Navalni'nin önümüzdeki birkaç gün içinde serbest kalması gerekiyordu çünkü onu takas etme kararını almıştık. 15 Şubat akşamı müzakerelerin son aşamaya geldiğine dair teyit aldım" dedi.

“Pazarlık hedefinden kurtulmaya çalışıyor”

Pevchuk, Navalni'nin bir gün sonra öldürüldüğünü, çünkü Rusya Devlet Başkanı'nın onun özgür olması düşüncesine tahammül edemediğini iddia ederek “Bu hikayeyi size Navalni'nin neden şimdi öldürüldüğü sorusuna bir cevap bulabilmeniz için anlatıyorum” dedi.

Pevchuk, Putin'in Navalni'yi öldürerek "pazarlık hedefinden kurtulmaya" karar verdiğini iddia etti. Pevchuk, “Bu kesinlikle mantıksız. Bu çılgın bir mafyanın davranışı” dedi.

ABD'li gazeteci karşılığında Krasikov'u almaya hazırdı

Rus yetkililer Putin’in zorlu rakibi Navalni’nin Kutup Kurdu Hapishanesi’nde yürüyüş sonrasında bilincini kaybedip öldüğünü iddia ediyor. Rusya daha sonra Navalni’nin doğal nedenlerden öldüğünü açıkladı. Pevchikh, takasta yer alacak iki ABD vatandaşının isimlerini açıklamazken, Putin daha önce tutuklu ABD'li gazeteci Evan Gershkovich'i Krasikov'la takas etmeye açık olduğunu belirtmişti.

Rusya uzun zamandır Krasikov'u Batı ile bir esir değişimine dahil etmeye çalışıyordu. Moskova daha önce, Rusya'da 16 yıl hapis cezasını çekmekte olan ABD'li denizci Paul Whelan karşılığında Krasikov'un serbest bırakılmasını talep etmişti. O dönemde ABD, Krasikov'un Almanya'da cinayet suçundan ömür boyu hapis cezasını çekmekte olması nedeniyle talebini yerine getirememişti.

Pevchuk, ekibinin umutsuzca çaba harcadığını ve Henry Kissinger'a bile yaklaşarak aracılar bulmaya çalıştığını, ancak batılı hükümetlerin gerekli siyasi iradeyi göstermede başarısız olduğunu söyledi.