21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2024 10:53 | Son Güncelleme: 21.02.2024 11:04

Yeni iddia: Navalni klasik bir KGB yöntemiyle tek yumrukta öldürüldü

Putin muhalifi Aleksey Navalni’nin ölümünün gizemi sürüyor. Aktivistlerden biri muhalif liderin ölümüne dair ilginç bir iddia ortaya arttı: Navalni, Putin yandaşları tarafından klasik KGB tekniğiyle tek yumrukta öldürüldü. Bunun için de öncesinde dondurucu soğukta uzun süre bekletildi
Aleksey Navalni 28 Ocak 2021'de Moskova'daki duruşmasına video bağlantı ile katılmıştı (Sergey Ponomarev/New York Times)
Aleksey Navalni 28 Ocak 2021'de Moskova'daki duruşmasına video bağlantı ile katılmıştı (Sergey Ponomarev/New York Times)

The Times'a konuşan insan hakları grubu Gulagu.net'in kurucusu Vladimir Osechkin, kutup bölgesindeki hapishanede çalışan bir kaynağı işaret ederek Rus muhalif Aleksey Navalni’nin bir zamanlar KGB özel kuvvet görevlilerine öğretilen bir teknik olan kalbe tek yumruk yöntemiyle öldürüldüğünü iddia etti. Osechkin bahsettiği yöntemde kişi, birkaç saat boyunca dondurucu koşullara maruz kaldıktan kalbe yumruk atılarak öldürülüyor. Navalni’nin vücudunda bulunan morluklar iddiaya göre bu yöntemi işaret ediyor.

Buz gibi soğuğa maruz bırakıldı

47 yaşındaki Navalni haftalar önce sıcaklığın eksi 27’ye kadar düştüğü Kutup Kurdu Kolonisi’ne gönderilmişti. Osechkin, Rus muhalifin ölmeden önce dondurucu soğuktaki açık havada iki buçuk saatten fazla süre dışarıda tutulmuş olabileceğini söyledi. Kutup Kurdu’ndaki mahkumlar normalde bir saatte fazla dışarıda tutulmuyor. Aşırı koşullarda ise daha az bir süre açık havada tutuluyorlar.

Osechkin “Sanırım ilk önce onu uzun süre soğukta tutarak ve kan dolaşımını en aza indirerek vücudunu iflas ettirdiler. Eğer operasyonu yapan kişinin bu konuda biraz deneyimi varsa saniyeler içinde birini öldürmek çok kolay hale geliyor. Bu, KGB'nin özel kuvvetler birimlerinin eski bir yöntemi. Ajanları bir kişinin kalbine tek yumruk atarak öldürmeleri için eğittiler. Bu yöntem KGB’nin ayırt edici özelliği”dedi.

Osechkin, Kuzey Kutbu bölgesinde cezalarını çeken eski mahkumların daha önce gardiyanlar tarafından bu şekilde öldürüldüğünü bildidiren mahkumlar olduğunu sözlerine ekledi.

Ölümüne dair açıklamalar tutarsız

Rus yetkililerin Navalni’nin ölümüyle ilgili yayınladığı bilgiler eksik ve çelişkili. Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) tarafından öldüğü duyurulurken ‘Navalni’nin yürüyüş yaptıktan sonra bilincini kaybettiği’ açıklandı. Dakikalar sonra Telegram kanalında yayınlanan bildiride Navalni’nin pıhtı atması sonucu öldüğü söylendi.

Ertesi gün Navalni’nin annesi ve avukatlarına ‘ani ölüm sendromundan’ öldüğü söylendi. Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya ise eşinin Novichok sinir gazı ile öldürüldüğünü iddia etti. Navalni, Ağustos 2020’deki saldırısında aynı gazla öldürülmeye çalışılmıştı. Ancak Osechkin’e göre bu pek olası değil. Osechkin “Novichok vücutta iz bırakır ve şüpheleri doğrudan Putin’e çekerdi” dedi.

Osechkin’in platformu geçen hafta Navalni’nin ölümünden iki gün önce hapishaneyi FSB ajanlarının ziyaret ettiğine ve kameralarla dinleme cihazlarının erişimini kestiğine dair rapor yayınladı. Osechkin, FSB memurlarının hapishanede bulunmasının Navalny'nin ölüm emrinin Kremlin tarafından verildiğinin kanıtı olduğunu söyledi.