22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.10.2023 04:47 | Son Güncelleme: 20.10.2023 08:58

Netanyahu ateşle oynuyor

Uluslararası toplumdan İsrailli STK’lara kadar herkes uyarsa da Netanyahu geri adım atmıyor. Arkasına aldığı ABD’nin desteğiyle şiddetin dozunu artırırken, gündemde tuttuğu kara operasyonu ihtimaliyle dünyayı korkutuyor
Netanyahu ateşle oynuyor

Financial Times

Kara savaşı İsrail için kabusa dönüşür

Hedefini “Hamas’ın kökünü kurutmak” olarak belirleyen İsrail, kara savaşı seçeneğini hazırda bekletiyor. Bunun için askerlerini maket kentlerde eğittiler, zırhlı buldozerler yapıp kimyasal bombalar geliştirdiler. Ama Hamas’ın ne geliştirdiğini bilmiyorlar.

The New York Times

Gazze işgali ABD’yi de savaşın içine çeker

Gazze’ye olası bir harekat İsrail’in Hamas karşısındaki küçük düşürücü yenilgisini, uzun vadeli bir krize dönüştürebilir. İsrail Gazze’ye hapsolur ve ABD yine bir Orta Doğu savaşının içine çekilir. İşgalden vazgeçerlerse, dünya rahat nefes alır. (Thomas L. Friedman)

Netanyahu hiç vakit kaybetmeden gitmeli

İsrailli gazeteci ve tarihçi Gershom Gorenberg, The New York Times’a yazdı: “Bunların hiçbiri yaşanmak zorunda değildi. Netanyahu başarısız oldu ve hem onun hem de politikalarının değişmesi gerekiyor. Ne kadar çabuk olursa, o kadar iyi."

The Economist

İsrail’in yöntemleri savaş suçu mu?

Devletlere meşru müdafaa hakkı tanıyan uluslararası kurallar, İsrail’e pratikte serbestlik sağlıyor. Ama ince bir çizgi var. Gazze’nin karadan, havadan ve denizden abluka altına alınması, Filistin halkının açlığa mahkum edilmesi uluslararası hukuka sığmıyor.