19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2024 11:58 | Son Güncelleme: 10.01.2024 12:14

Netanyahu İsrail Hamas çatışmasından sağ çıkabilecek mi?

Bloomberg yazarı Ethan Bronner, Natanyahu’nun siyasi kimliğinin savaştan sağ çıkıp çıkamayacağına dair analiz yazdı. Yazara göre savaş, Netanyahu’nun iktidarını koruma yeteneğini günlendirebilir
Netanyahu İsrail Hamas çatışmasından sağ çıkabilecek mi?

İsrail’in en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Bünyamin Netanyahu, siyasi krizlerden adeta sihirbaz gibi kurtulma yeteneğine sahipti. Ancak savaş başladığından beri kilo verdi, gözlerinin etrafında koyu halkalar oluştu ve takım elbise giymeyi bıraktı. Hemen her gün biri, Netanyahu’nun istifa etmesi için çağrı yapıyor.

Rüşvet ve dolandırıcılıkta yargılandı

74 yaşındaki lider için 2024’ün en zor görev yılı olacağı öngörülüyor. Daha birkaç ay önce, ABD'nin İsrail'i açıkça kucaklaması ve İsrail'in Filistinlilere sembolik tavizler vermesi karşılığında Suudi Arabistan'a güvenlik garantileri sunacağı tarihi bir anlaşmanın eşiğinde görünüyordu. Ancak öncesindeki 9 ay boyunca İsrail'in elit kesimleri, Netanyahu’nun yargıyı zayıflatmaya yönelik planını protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. Suudi anlaşması başarılı olursa, rüşvet ve dolandırıcılıktan yargılanan Netanyahu büyük ölçüde affedilmiş olacaktı. Bu onun şapkasından çıkardığı son numaraydı.

Saldırıları müttefikleriyle ilişkilerini bozdu

Ardından 7 Ekim’de Hamas güçleri Gazze sınırını geçerek İsrail’e saldırı başlattı ve Netanyahu'nun güvenlik konusundaki itibarı sorgulanmaya başladı. İsrail, Gazze'de acımasız bir savaşa dönüşen bir karşı saldırı başlattı. Şiddetli saldırılar nedeniyle İsrail’in ABD ve diğer müttefikleriyle olan ilişkisi karmaşık hale geldi. Gazze'deki yetkililere göre 22.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve neredeyse 2 milyon kişi evsiz kaldı. Lübnan ve Suriye ile gerginlikler çıktı ve İran destekli birlikler için fırsat doğdu.

Netanyahu, bir yıl önce yargı revizyonu yasasını sunduğu zaman desteklerini kaybetmeye başladı. Anketler, ülkedeki koalisyonun yeni bir seçimde parlamentoda çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor.

Savaşmaya devam edecek

Pek çok İsrailli için, 7 Ekim saldırısı ve açılan davalar Netanyahu’nun zamanının dolduğunu kanıtlıyor. Bir kesim ise savaş sona erdiğinde koalisyonunun çatlayacağını söylüyor. Ancak tam tersini düşünenler de var. Netanyahu, İsrail'in tek kamaralı yasama organı olan Knesset’teki 64 üyesinin çoğunu kaybedeceğini bilerek savaşmaya devam edecek. Siyasetin yerini savaş aldığı için ülkede bir süre oylama yapılamayacak. Bu da Netanyahu’nun iktidarda tutunmasını sağlayacak bir avantaj olabilir.