20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.05.2022 15:40 | Son Güncelleme: 14.05.2022 16:32

Niinistö, Putin'e Finlandiya'nın NATO'ya katılacağını söyledi

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bu sabah yaptıkları telefon görüşmesinde Vladimir Putin’e NATO’ya katılacaklarını açıkladı. Tartışma, Rusya'nın ülkeye elektrik tedarikini kesmesi ve Kremlin'in Finlandiya'yı 'on saniyede' yok edebileceğiyle övünmesinden sonra başladı
Niinistö, Putin'e Finlandiya'nın NATO'ya katılacağını söyledi

Finlandiya lideri, bu sabah Vladimir Putin'e “doğrudan ve anlaşılır” bir telefon görüşmesinde ülkesinin NATO'ya katılacağını söyledi. Sauli Niinistö, her iki taraf da gerginliği önlemeye çalıştığı için görüşmenin sakin biçimde yürütüldüğünü söyledi.

Rusya elektrik tedarikini kesti

Rusya'nın ülkeye elektrik tedarikini kesmesi ve bir Putin’e yakın birinin Kremlin'in Finlandiya'yı "on saniye" içinde yok edebileceğiyle övünmesi ile tartışmalar başladı. Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden bir açıklamada “Cumhurbaşkanı Niinistö, Finlandiya'nın önümüzdeki birkaç gün içinde NATO üyesi olmayı denemeye karar verdiğini duyurdu” dendi.

Putin'e Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile Finlandiya ve İsveç'e yönelik siber saldırıların Helsinki'deki güvenlik ortamını değiştirdiği söylendi. Görüşmenin ne kadar sürdüğü veya Niinisto'nun Putin ile konuşmadan önce diğer dünya liderlerine danışıp danışmadığı açıklanmadı.

Ulusal güvenlik öncelik

Başkan Niinistö'nün Kremlin liderine 2012'deki ilk toplantılarını hatırlattığı, o dönem her bağımsız ulusun güvenliğini en üst düzeye çıkarması hakkında fikir birliğine varıldığını belirttiği raporlandı. Niinistö, "Şu anda olan da bu" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı "Finlandiya NATO'ya katılarak kendi güvenliğini güçlendiriyor ve sorumluluk üstleniyor. Finlandiya, Rusya'nın komşusu olmanın getirdiği pratik sorunları doğru ve profesyonel bir şekilde ele almak istiyor” diye konuştu.

Görüşme Finlandiya tarafından başlatıldı

Başkan Niinistö “Görüşme doğrudan ve açıktı. Herhangi bir gerginlik olmadan gerçekleştirildi. Gerginlikten kaçınmak önemli olarak görüldü” dedi. Ukrayna'daki savaşın insani maliyeti konusundaki endişesini yineledi ve bir barış anlaşmasının önemini vurguladı.

“10 saniye içinde yok edebiliriz”

Putin müttefiki ve milletvekili Aleksey Zhuravlyov, Rusya'nın RS-28 balistik füzesinin Finlandiya'yı on saniyede yok edeceği, İngiltere'ye ise sadece üç dakikada ulaşabileceği konusunda uyarmıştı. Duma savunma komitesi başkan yardımcısı "Finlandiya bu bloğa katılmak istiyorsa hedefimiz kesinlikle meşrudur. Bu devletin varlığını sorgulamak mantıklıdır” diye konuştu. Zhuravlyov'un vahşi tehditleri, Putin'in duraksayan Ukrayna işgalinde hayal kırıklıklarına işaret ediyor. Finlandiya'nın NATO hedefine ise öfkelendiklerini gösteriyor.

Rusya bu sabah elektriği kesti

Yetkililer, İskandinav ülkesinin elektriğinin yalnızca yüzde onunu Rusya'dan ithal ettiğini ve elektrik kesintisi yaşamayacağını söyledi. Zhuravlyov, Rusya'nın Finlandiya sınırındaki nükleer silahları yeniden konuşlandırıp konuşlandırmayacağı sorusuna, "Ne için? Buna ihtiyacımız yok. Sibirya'dan bir RS-28 ile vurabilir, İngiltere'ye dahi ulaşabiliriz. Kaliningrad'dan saldırırsak hipersoniklerin ulaşma süresi ise 200 saniye. Finlandiya sınırında stratejik silahlar yerine 20 saniye, hatta 10 saniye içinde Finlandiya'ya ulaşacak Kinzhal sınıfı silahlarımız olacak” dedi.

 (Kaynaklar: DailyMail, ABC News)