25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2022 15:31 | Son Güncelleme: 25.10.2022 15:38

Olaf Scholz: Ukrayna için Marshall Planı oluşturulmalı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa rağmen Ukrayna'nın yeniden yapılanması için bir Marshall Planı oluşturulmasından yana olduğunu söyledi
Olaf Scholz: Ukrayna için Marshall Planı oluşturulmalı

Olaf Scholz, Berlin'de düzenlenen Ukrayna'nın yeniden inşası konferansında yaptığı konuşmada, "Burada söz konusu olan şey yeni bir Marshall Planı oluşturmaktan başka bir şey değil" dedi. Ukrayna'nın yeniden inşasının hemen başlatılması gereken ve kuşaklar boyu sürecek bir görev olduğunu belirten Scholz, Ukrayna'yı desteklemeye kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

Savaşın ne zaman biteceğini henüz bilmediklerini ifade eden Scholz, "Savaş bittiğinde de Ukrayna'nın güvenlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"Kaybedecek zaman yok"

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna'nın yeniden inşası için küresel çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen, kaybedecek zaman olmadığını, Ukrayna'da yıkımın boyutunun büyük olduğunu belirterek hiçbir ülkenin Ukrayna'nın inşası konusunda işin üstesinden tek başına gelemeyeceğini, güçlü ortaklara ve kurumlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"Siyasi karar alınması beklenmiyor"

Berlin'deki konferansta herhangi bir siyasi karar alınması beklenmiyor. Uzmanların tavsiyeleri daha sonra yayımlanacak ve Ukrayna için kapsamlı bir yeniden yapılanma ve modernizasyon planına ilişkin gelecekteki kararlar için karar alıcılara yol gösterecek.


Marshall Planı nedir?

Marshall Planı, II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konmuş ABD kaynaklı, olan bir ekonomik yardım paketidir.Savaş sonrası yaşanan ağır bilanço, beraberinde kıtlık ve büyük kriz de getirmişti. Krizin aşılması ve savaş yaralarının silinmesi için ülkelerin maddi desteğe ihtiyacı vardı. Bu plan sayesinde 16 ülke Marshall Planı'ndan yararlandı. Amerika'nın 16 farklı ülkeye yaptığı ekonomik yardım paketinde Türkiye de bulunuyor. Diğer, 15 ülke ise şöyle: İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, Portekiz, İrlanda, Yunanistan, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, İzlanda, Avusturya, Norveç, Danimarka ve İsveç.


​​​​​

Kaynak: AA