10 Aralık 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Önce Wall Street’in boru hattını kesin!

Yağmur Ormanları Eylem Ağı yöneticisi Ginger Cassady, Newsweek’e kritik iklim zirvesi öncesinde yazdı: Biden iklim lideri olmak istiyorsa işe Wall Street’in karbon yakıt finansmanını keserek başlamalı
Önce Wall Street’in boru hattını kesin!

ABD Başkan Joe Biden’in 22 Nisan’daki Dünya Günü Zirvesi’nde önümüzdeki Kasım ayında Glasgow iklim zirvesinde vereceği taahhüdü duyurması bekleniyor.  Biden’ın iklim tartışmalarında bugüne dek yeteri kadar önem verilmeyen alanlara girerek bütünlüklü bir devlet politikası sözü vereceği tahmin ediliyor.  Hal böyleyken Newsweek dergisi için bir makale kaleme alan Yağmur Ormanları Eylem Ağı (Rainforests Action Network) İcra Direktörü Ginger Cassady, ABD “iklim lideri” olarak ciddiye alınmak istiyorsa özellikle bir kurumu göz ardı etmemesi gerektiğini yazdı: “Wall Street”.

‘Tarihi fırsat’

“ABD, diğer ülkeleri sözüm ona liderliğini izlemeye ikna etmeye çalışacaksa, düzenleyici kurumunun devasa küresel fosil finansmanı ayak izini dizginleme görevini üstlenmesi gerekecek” diyen Cassady’nin yazısının bir kısmı şöyle:
Ginger Cassady
Ginger Cassady
“Fosil yakıtların, dolayısıyla dünya çapındaki iklim kaosunun  en büyük dört bankası olan JPMorgan Chase, Citibank, Wells Fargo ve Bank of America, Wall Street’in aşina yüzleri. Fosil yakıt endüstrisinin finansmanı ile ilgili olarak bizle beraber toplam altı kurumun ortak yazarı olduğu güncel bir analiz, Paris İklim Anlaşması’nın kabul edildiği 2015 yılından bu yana dünyanın en büyük 60 bankası tarafından sağlanan fosil finansmanının üçte birinden fazlasından Amerikan bankalarının sorumlu olduğunu ortaya koydu. JPMorgan Chase, bu sürede fosil yakıt endüstrisine 300 milyar dolardan fazla akıttı. Banka, kısa süre önce finansman politikasını Paris Anlaşması’yla uyumlu hale getirmeyi taahhüt etmiş olsa da fosil yakıt finansmanı herhangi bir kısıtlama getirmeden sürdürüyor.” “Koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik gerileme, yıllarca süren artışın ardından 2020’de küresel fosil yakıt finansmanında kabaca yüzde 9’luk bir düşüşe neden oldu. Yine de 2020’deki rakamlar, 2016 ve 2017 seviyelerinin üzerinde kaldı. Bu düşüş, Wall Street bankalarını açık bir seçim yapma noktasına getirdi: İklim krizini tetikleyen başat endüstriye destek eksenini aşağıya doğru çekebilirler ya da ekonomi toparlanınca iş iştir diyerek azalma trendini bir Covid darbesi olmakla sınırlı tutup bu tarihi fırsatı boşa harcayabilirler.” “Küresel toplum daha önce hiç böyle bir dönüşümü gerçekleştirmek için yola çıkmamıştı. Bankalar finansal güçlerini kullanmazsa ve istikrarlı bir iklime ve daha adil, sürdürülebilir bir dünya arzulayanlara karşı olmak yerine onlarla beraber hareket etmezlerse bu kesinlikle mümkün olmayacaktır.”