16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2024 14:32 | Son Güncelleme: 08.07.2024 17:53

Orban’ın AB ittifakına Le Pen de katıldı: Başkan Bardella olacak

Macaristan hükümetinden yapılan açıklamada Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin Macaristan Başbakanı Viktor Orban liderliğindeki AB ittifakına katıldığı bildirildi. İttifakın başkanlığını ise RN'den Bardella üstlenecek
Orban’ın AB ittifakına Le Pen de katıldı: Başkan Bardella olacak

Macaristan hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs, Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin Avrupa Parlamentosu'nda Macaristan Başbakanı Viktor Orban liderliğindeki ittifaka katılacağını açıkladı. Avusturya'nın aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPO), Orban'ın Fidesz'i ve Andrej Babis liderliğindeki popülist Çek ANO partisi, yasa dışı göçle mücadelenin yanı sıra Brüksel'den üye ülkelere daha fazla yetki aktarılmasını ittifakın hedefleri olarak göstererek Avrupa Parlamentosu'nda güçlerini birleştirdi.

Kovacs, Vatanseverler (Patriots) olarak adlandırılan ittifakın başkanının ise Jordan Bardella olacağını duyurdu. Bardella'nın birinci başkan yardımcısı Viktor Orbán'ın Fidesz partisinden Kinga Gál olacak.

AP’nin üçüncü büyük organı

Vatanseverler (Patriots), Avrupa Parlamentosu'nda üçüncü büyük organ olarak yeni bir blok oluşturacak ve Ursula von der Leyen'i Avrupa Komisyonu Başkanı olarak ikinci bir dönem için destekleyen merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) bloğuna meydan okuyacak.

'Vatanseverler grubu doğuyor'

Gruba katılan İtalyan partisi Lig'in lideri Matteo Salvini X'te "Bu arada bugün, uzun bir çalışmadan sonra, Brüksel'de Lig ile birlikte Avrupa'nın geleceğini değiştirmede belirleyici olacak büyük Vatanseverler grubu doğuyor" diye yazdı. Lig, Vatanseverler'in şu anda 80 üyesi olduğunu ve iç politikada Lig ile ittifak halinde olan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin liderliğindeki ECR grubunu geride bıraktığını tahmin ediyor.

Meloni, İspanya'nın aşırı sağcı partisi Vox'un geçen hafta bloktan ayrılmasıyla kendi ittifak çabalarına darbe aldı. Ancak Almanya'nın aşırı sağcı partisi Almanya için Alternatif (AfD) yeni Vatanseverler ittifakına katılmayacak. Orban'ın partisi, Macaristan'ın muhalefet partisi Tisza'nın geçen ay EPP'ye katıldığını açıklamasının ardından Avrupa’daki varlığını güçlendirmeye çalışıyor.