03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2023 18:09 | Son Güncelleme: 01.05.2023 18:29

Otomobil hırsızlığı arttı, ABD polisi çareyi ücretsiz 500 Apple AirTag dağıtmakta buldu

ABD'de araç hırsızlıklarında yaşanan artış sonrası New York Polis Departmanı çareyi araç sahiplerine ücretsiz Apple AirTag dağıtmakta buldu. AirTag'lerin dağıtılmasındaki amaç ise araç sahiplerine hırsızlık durumunda aracın yerini göstermesi
Otomobil hırsızlığı arttı, ABD polisi çareyi ücretsiz 500 Apple AirTag dağıtmakta buldu

ABD'de başlayan bir TikTok akımı araç hırsızlığına teşvik ediyor ve bu akım yüzünden pek çok araç hırsızlığı yaşanmış durumda. Bu çerçevede New York Polis Departmanı (NYPD), TikTok araba hırsızlığı akımından sorumlu tuttuğu çalıntı araçlardaki artışla mücadele etmek için Apple AirTag'lere başvuruyor. Pazar günü bir basın toplantısı düzenleyen New York Belediye Başkanı Eric Adams, kent sakinlerinin araçlarının çalınması durumunda takip edebilmelerine yardımcı olmak üzere 500 adet ücretsiz AirTag dağıtacaklarını duyurdu.

Belediye Başkanı Adams, şehirdeki araba hırsızlıklarındaki artış ile Kia Boyz olarak bilinen iki hırsızın geçen yaz ortaya çıkan viral TikTok videoları arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu söyledi. Platformda yayınlanan kliplerde ikili, kullanıcılara bir USB kablosu ve diğer hazır araçları kullanarak bir arabayı çalıştırmalarına izin veren bir teknik hatadan nasıl yararlanacaklarını öğretti.

Araç hırsızlığına yazılım güncellemesi çözümü

O tarihten bu yana ABD'nin dört bir yanındaki şehirlerde, özellikle Hyundai ve Kia marka araçlarda araba hırsızlıklarında artış görüldü. Hyundai ve Kia, Şubat ayında etkilenen milyonlarca araca ücretsiz bir yazılım güncellemesi sunmaya başlamış olsa da, bu herkesin güncellemeyi almak için yerel bayilerine gittiği anlamına gelmiyor.

Airtag, Apple tarafından üretilen gelişmiş bir navigasyon cihazı. Apple’ın akıllı telefon ve tabletleri üzerinden rahatlıkla takip edilebilen küçük bir ürün. Yaygın olarak kaybedilen ve nereye konulduğu unutulan eşyalar için kullanılıyor

Adams, "Şu anda yaşadığımız artışın büyük bir kısmının sosyal medyada olup bitenlerden kaynaklandığını göreceksiniz" dedi. NYPD devriye şefi John Chell'e göre, şehirde bu yıl şimdiye kadar 966 Hyundai ve Kia marka araç çalındı ve bu sayı 2022'nin tamamına göre çok büyük bir artışa işaret ediyor. Polis departmanı, bugüne kadar toplamda 4 bin 500 aracın çalındığını paylaştı.

500 AirTag ücretsiz dağıtıldı

Kendini teknoloji meraklısı ilan eden Belediye Başkanı Adams, NYPD bünyesinde suçluları yakalamak için teknoloji kullanımını teşvik ediyor. Adams, hırsızlığa karşı çareyi AirTag dağıtmakta bularak araç sahiplerine ücretsiz 500 adet AirTag verdi.

Apple'ın AirTag'leri genellikle çanta, cüzdan, valiz ya da anahtar seti gibi eşyaları gerçek zamanlı olarak takip etmek için kullanılıyor, ancak insanların çalınan arabalarını bulmalarına yardımcı olurken de işe yarıyor. Her ne kadar şehir sakinlerini AirTag'leri arabalarının içine saklayarak hırsızların bulmasını zorlaştırmaya teşvik etse de, AirTag'in güvenlik özelliği yine de hırsızı uyarabilir.

Android kullanıcılarına çare olamıyor

2021 yılında Apple, takip edilmeyle (ve ne gariptir ki yine araba hırsızlıklarıyla) mücadeleye yardımcı olmak için iPhone kullanıcılarına bilinmeyen bir AirTag'in kendileriyle birlikte seyahat ettiğini bildiren bir özellik ekledi. Şirket ayrıca AirTag'leri ve diğer Bul özellikli cihazları tarayan bir Android uygulaması da yayınladı, ancak bu özellik iPhone'da olduğu gibi arka planda çalışmıyor - cihazları manuel olarak taramanız gerekiyor. Cihazlar yalnızca iPhone'larla uyumlu olduğundan, Android kullanıcıları AirTag izleme özelliklerinden de ilk etapta yararlanamıyor.

İhbar üzerine harekete geçilecek

NYPD, dağıttığı AirTag'lerin gerçek zamanlı konumlarına erişemeyecek. Belediye Başkanı Adams, insanların araçlarının çalındığını polis departmanına bildirmeleri ve ardından yetkililere araçlarını takip etmeleri için izin vermeleri gerektiğini belirtiyor. CBS News'e göre belediye, kar amacı gütmeyen Association for a Better New York'tan bağış olarak aldığı AirTag'leri sadece Castle Hill, Soundview ve Parkchester sakinlerine dağıtıyor ve bu kişiler yerel karakollarını arayarak AirTag alabiliyor.