27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 14:53 | Son Güncelleme: 04.09.2023 17:34

Oyun sektörünü düzenlemek için federal bir organ kuruldu: BAE'de kumar yasallaşacak mı?

Wynn Resorts'un Birleşik Arap Emirlikleri'nde oyun tesisi inşa ettiğini açıklamasının ardından ülkede oyun endüstrisini düzenlemek için federal bir organ kuruldu. Bloomberg'te yer alan habere göre bu BAE'de kumarhanelerin yasallaştırılmasının önünü açabilir
Oyun sektörünü düzenlemek için federal bir organ kuruldu: BAE'de kumar yasallaşacak mı?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oyun endüstrisini düzenlemek üzere federal bir organ kurarak ülkenin kumarhaneleri yasallaştıran ilk Körfez ülkesi olmasının önünü açtı. Devlet medyasında yer alan haberlere göre yeni otorite ulusal bir piyango ve ticari oyunlar için dünya lideri bir düzenleyici çerçeve sunmak üzere kuruluyor. Bu hamle, BAE'de 3,9 milyar dolarlık bir oyun tesisi inşa eden Wynn Resorts yakında lisans almayı beklediğini söylemesinden yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti.

BAE haber ajansına göre düzenleyici kurumun yönetim kuruluna MGM Resorts International'ın eski CEO'su Jim Murren'in başkanlık yapacak. Oyun sektöründe otuz yıla yakın deneyimi olan Kevin Mullally, düzenleyici faaliyetleri koordine edecek ve ulusal düzeyde lisanslamayı yönetecek olan yeni kuruluşun CEO'su olacak.

Yılda 6,6 milyar dolar gelir elde edebilir

Bu yılın başlarında, üst düzey hükümet yetkilileri Bloomberg'e kumar oynamaya izin vermek için yakın bir plan olmadığını söyledi ancak kumarhane operatörleri, danışmanlar ve konuya aşina avukatlar erken tartışmalar yapıldığını ve bir değişikliğin düşünüldüğünü söylüyor. Bloomberg Intelligence'ın kıdemli oyun ve konaklama analisti Angela Hanlee'ye göre BAE yılda 6,6 milyar dolar kadar oyun geliri elde edebilir ve Singapur'u geçebilir.

Kumar oynamaya izin vermek aslında BAE'de yasa dışı ve suçlular para cezasına ya da iki yıl hapis cezasına çarptırılabiliyor. Bu nedenle ülkede kumara izin verilmesi büyük bir değişiklik olabilir. Kumarhanelerin yasallaşıp yasallaşmayacağı konusu, evli olmayan çiftlerin birlikte yaşamasına izin vermek gibi sosyal davranışlarla ilgili kuralları hafifleten bir bölgeye gelmesi muhtemel bir dizi değişiklikten sadece biri.

Özellikle Suudi Arabistan ve Katar gibi komşularının artan rekabetiyle karşı karşıya kalan Dubai, bölgenin en önemli turizm ve ticaret merkezi olma konumunu korumak için bir dizi reform gerçekleştirdi. Suudi Arabistan'da, otellerde alkole izin verilip verilmeyeceği hala bir tartışma konusu. Nisan ayında Wynn Resorts, BAE kıyılarında planlanan tatil köyünün ayrıntılarını açıkladı. Sahildeki Wynn Al Marjan Adası, bin 500 oda ve villa ile dünyanın en büyük oyun tesislerinden biri olacak ve Dubai'den yaklaşık 45 dakika uzaklıkta bir emirlik olan Ras Al Khaimah'da inşa ediliyor.

Turizm sektörünü daha da güçlendirebilir

Ras Al Khaimah Turizm Geliştirme Otoritesi CEO'su Raki Phillips Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Çinli turistlerin ve Wynn'in sadık müşterilerinin BAE'deki yeni oyun tesisindeki odaları doldurmanın anahtarı olacağını söyledi. Dubai, kumar oynamaya yönelik herhangi bir girişimden muhtemelen en fazla fayda sağlayacaktır. Emirlik halihazırda, büyük ölçüde pandemiyle başa çıkması ve bir zenginlik cenneti olarak çekiciliği nedeniyle turistlerin akınına uğradı. Kumarhanelerin devreye girmesi, dünyanın diğer yerlerindeki jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin çoğundan kaçan ve gelişen turizm sektörünü daha da güçlendirebilir.

Bir dizi tanınmış kumarhane markası halihazırda şehirde faaliyet gösteriyor veya genişliyor. Caesars Entertainment 2018'de kentin Bluewaters Adası'nda ilk oyun dışı tesisini açtı. Kerzner International uzun süredir kentin palmiye şeklindeki adalarında Atlantis tatil köyünü işletiyor ve kısa bir süre önce tatil köyüne kısa bir yürüyüş mesafesinde ikinci bir otel açtı.