12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 12:20 | Son Güncelleme: 28.02.2024 12:48

PETA Kral Charles’ın güvercinlerini satın aldı

Uluslararası hayvan hakları örgütü PETA, Kral Charles’ın Sandringham’daki malikanesinden üç adet yarış güvercini satın alıp yeniden sahiplendirdiğini açıkladı. PETA, ayrıca Charles’a bir mektup yazarak güvercin yarışları ile ilişkisine son vermesi çağrısında bulundu
Yarış güvercinleri (Shutterstock)
Yarış güvercinleri (Shutterstock)

1886 yılında Belçika Kralı 2. Leopold’un İngiliz Kraliyet Ailesi’ne iki adet güvercin hediye etmesinin ardından bu güvercinler Sandringham malikanesinde bir yarış çiftliği oluşturmak için kullanıldı. Royal Pigeon Racing Association (Kraliyet Güvercin Yarışları Derneği), Sandringham’da şu anda bazıları üreme amacı ile kullanılmak üzere yaklaşık 160 tane olgun, 80 tane genç güvercin bulunduğunu açıklıyor.

Yüksek ölüm oranları

Aktivistler, uzun mesafe yarışlarının güvercinler için çok yüksek ölüm oranına sahip olduğunu söylüyor.  Aktivistlerin bu iddiasına cevap olarak Sandringham sözcüsü, güvercin çiftliğinin gerekli bütün standartlara ve regülasyonlara uyduğunu dile getirdi. Royal Pigeon Racing Association CEO’su Chris Sutton ise, güvercin yarışının acımasız bir spor olduğuna dair bütün iddialara karşı çıktıklarını ve yarış güvercinlerinin fiziksel ve mental sağlıklarının öncelendiğini belirtiyor. 

"Krallar gibi yaşıyorlar"

Bunun karşısında hayvan hakları aktivistleri, güvercin yarışının güvercinler için ölümcül olan bir “eğlence” olduğunu ve güvercinlerin daha fazla acı çekmesini engellemek adına açık artırmada onları satın aldıklarını açıklıyor. Kral Charles’a yazdıkları mektupta PETA aktivistleri, kraliyet malikanesinden alınmış bu güvercinlerin asıl şu anda bulundukları Galler’deki kuş barınağında “krallar gibi yaşamakta” olduğunu dile getiriyor.

Özellikle Manş Denizi boyunca yapılan güvercin yarışlarını sertçe eleştiren aktivistler, bu kibar ve sadık hayvanların, yorucu, kafa karıştırıcı ve çoğunun yaşamını kaybedebileceği zorlu yarışlarda yer almaya zorlandığını söylüyor.

PETA’nın aktardığına göre güvercinler bu yılın başlarında geliri hayır amacıyla kullanmak üzerine düzenlenmiş bir müzayededen satın alındı. Güvercinlerin açık arttırmaya çıkarılacağı ise X platformu üzerinden kraliyet amblemiyle birlikte ilan edilmişti.

Güvercinlere eğitim ve destek

Güvercinlere karşı herhangi bir zulüm iddiasını reddeden ve güvercinlerin sağlığının esas öncelikleri olduğunu vurgulayan Sutton; gerek yarış süresince gerekse dinlendikleri zaman aralığında olsun, tüm yaşam süreleri boyunca güvercinlere güvenli ve uygun bir yaşam çevresi sağlandığını iddia ediyor. Sutton, ayrıca, yarışların en uygun hava şartlarında gerçekleştirildiğini ve öncesinde güvercinlere gerekli eğitim ve desteğin verildiğini aktardı.