29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2023 11:55 | Son Güncelleme: 08.11.2023 13:11

Pink Floyd'un solisti Roger Waters İsrail’i eleştirdi: Hamas’ın işgale direnmeye hakkı var

Rock müziğinin klasiklerinden Pink Floyd’un üyesi Waters, İsrail’in sahte bayrak operasyonu yürüterek kamuoyunu yanılttığını iddia etti. Filistinlilerin direnebileceğini savunan ve Hamas'ın sivillere saldırmasına şüpheci yaklaşan gitarist, yahudi karşıtlığıyla eleştirilerin odağında
Pink Floyd'un solisti Roger Waters İsrail’i eleştirdi: Hamas’ın işgale direnmeye hakkı var

Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters, İsrail’in katliamlarının yanında Hamas’ın saldırılarının şişirildiğini iddia ettikten sonra antisemitizmle suçlandı. Müzisyen, bin 400 İsrailli'nin ölümüne yol açan 7 Ekim saldırısının kökenini sorguladı ve bunun bir sahte bayrak operasyonu olabileceğini savundu. Gazeteci Glenn Greenwald'a konuşan Waters, "İsrail'in saldırının yaklaştığını nasıl bilmediğini" sordu. Roger Waters’ın bahsettiği sahte bayrak operasyonuna, istihbarat örgütlerinin halkı kışkırtmak ya da yönlendirmek amaçlı kendi yaptıkları bazı olayları başka kişiler yürütüyor gibi göstererek kamuoyunu yanılttığı bir tür algı operasyonu denilebilir.

80 yaşındaki dünyaca ünlü müzisyen “İsrail ordusu, Hamas sınırı geçmek için her şeyi havaya uçurduğunda patlama seslerini duymadı mı? Bunda çok şüphe uyandıran bir şeyler var" diye ekledi. Hamas savaşçıların  Filistin halkı adına işgale direnmeye hakkı olduğunu ifade eden Waters, “İşgale direnmeleri haklı mıydı? Evet. 1967'den bu yana işgale direnmeye hukuki ve ahlaki açıdan kesinlikle mecburlar" dedi.

"Kimse gerçekte ne olduğunu bilemez"

Lakin gazeteci Greenwald’ın İsrailli sivillerin hedef alınmasına ilişkin sorusu üzerine Waters şunları söyledi: Elbette bunu tasvip etmiyorum, ancak İsrailli bebeklerin kafalarının kesilmesiyle ilgili hikayeler uydurmasıyla bu olay tamamen orantısız bir hale geldi. Bebeklerle ilgili bu iddia daha sonra geri çevrilmeden önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir sözcüsü tarafından doğrulandı. Ancak ordu bunu doğrulamayı reddetti. Yine de Netanyahu, yanmış bebek kalıntıları gibi görünen şeylerin sansasyonel fotoğraflarını paylaştı. Roger Waters, "Bildiğimiz şey, bunun bir sahte bayrak operasyonu olup olmadığı ve hangi hikayeyi dinlersek dinleyelim bu çatışmada gerçekte ne olduğunu söylemek her zaman zor. Buna İsrail’in 11 Eylül’ü diyorlar. Amerika’da 11 Eylül’de de gerçekten ne olduğunu kimse bilmiyordu" diye ekledi.

Sahnedeki hareketleri sebebiyle yahudi karşıtlığı ile suçlanıyor

Bununla birlikte Waters, Hamas’ın İsrail’e karşı saldırılarının sivilleri etkilediği konusunda şüpheci olduğunu söylemesi üzerine ABD’de yahudi karşıtı olduğu iddia edildiği için çokça eleştirilmekte. Mayıs ayında Bay Waters, Nazi üniformasına çok benzeyen bir kıyafetle Berlin'de sahneye çıkmış ve daha önce konserlerinde Yahudilik inancının bir simgesi olan davut yıldızı ile süslenmiş, şişirilebilir bir domuzu yüzdürmüştü. Filistin yanlısı olan müzisyen, Yahudi karşıtı olmadığını hep vurguladı ve bunun "faşizme, adaletsizliğe ve her türlü bağnazlığa karşı oldukça açık bir ifade" olduğunu söyledi.

Dünyaca ünlü rock grubu Pink Floyd’un eski solisti ve bas gitaristi olan Waters, "Haaretz’in verilerine göre muhtemelen ilk öldürülenler İsrail askerleriydi ve bu savaş suçu değil” ifadelerini kullandı. Bunun yanında, Hamas'ın saldırılarının ilk anlarında bir müzik festivali alanında katledilen 260'tan fazla insandan bahsetmekten kaçındı. Öldürülenlerin ve hayatta kalanların aile üyeleri, katliamın dehşeti hakkında geniş açıklamalarda bulundu ve olay yerinden alınan görüntüler katliamın boyutunu gösterdi.

Ukrayna savaşında Rusya’yı savunmasıyla biliniyor

Pink Floyd'un eski solisti daha önce Moskova'nın daveti üzerine Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada Ukrayna'yı Rusya'nın topyekün işgalinden sorumlu tutarak ve Kremlin’in görüşlerini tekrarlayarak kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı.