16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 10:01 | Son Güncelleme: 18.07.2024 10:07

Politico ikinci Covid vakasını yazdı: Biden'ın hastalığı hakkında bilinmesi gereken 5 şey

Beyaz Saray ikinci kez Covid’e yakalanan ABD Başkanı Joe Biden’ın semptomlarının hafif olduğunu ancak onun yaşındaki kişilerin daha yüksek risk altında olduğunu bildirdi. Politico, Biden’ın Covid vakası hakkında bilinmesi gereken 5 faktörü yazdı
Politico ikinci Covid vakasını yazdı: Biden'ın hastalığı hakkında bilinmesi gereken 5 şey

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Covid-19'un ulusal çapta artış gösterdiği bir dönemde, Başkan Joe Biden'ın dün Las Vegas'ta düzenlenen bir etkinlikten sonra testinin pozitif çıktığını söyledi. Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı Sekreteri Xavier Becerra ve Milletvekili Barbara Lee'nin de testleri bu hafta pozitif çıktı.

Aşılarını ve hatırlatıcı dozlarını yaptırmış olan 81 yaşındaki Biden hafif semptomlara yaşıyor. Başkan’ın doktoru, iyileşme sürecinde izole kalması için Delaware döndüğünü ve antiviral ilaç Paxlovid’i kullandığını söyledi. İşte Biden’ın ikinci Covid-19 vakası hakkında bilinmesi gerekenler…

1- Biden’ın yaşı onu daha fazla riske sokuyor

Covid'e karşı aşılanmış ve güçlendirilmiş olmak ciddi hastalık ve ölüme karşı korurken, 81 yaşında olmak Biden'ın riskini artırıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)’ne göre, 65 yaş üstü yetişkinler ciddi Covid geliştirme konusunda en yüksek riske sahip ve Covid'e bağlı ölümlerin yüzde 81'inden fazlası bu yaş grubunda meydana geliyor.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde epidemiyolog ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Céline Gounder, “Birisi tamamen aşılanmış ve birçok kez hatırlatma dozu almış olsa bile bu yaş grubunda olmanız tek başına bile ciddi Covid vakaları için bir risk faktörü” dedi.

2- Biden’ın risk yaratacak tıbbi geçmişi yok

Biden en son aldığı sağlık raporuna göre obstrüktif uyku apnesi, yüksek kolesterol ve atriyal fibrilasyon tedavisi görüyor. Gounder, “Daha şiddetli Covid için bir risk faktörü olabilecek herhangi bir altta yatan veya kronik tıbbi durumun farkında değiliz” dedi. CDC'ye göre riski artırabilecek durumlar arasında kanser; kronik böbrek, karaciğer veya akciğer hastalığı; bunama; diyabet ve kalp hastalığı yer alıyor. Biden'ın doktoru Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada başkanın yaşamsal belirtilerinin (solunum hızı, ateş ve kandaki oksijen seviyesi) normal olduğunu söyledi.

3-Kullandığı ilaç diğerleriyle etkileşime girebilir

Biden, Covid için antiviral bir hap olan Paxlovid alıyor. Paxlovid almak Biden'ı ciddi hastalıklara ve ölüme karşı koruyabilir. Ancak aldığı başka bir ilaçla etkileşime girebilir. İlaç, kolesterolü düşürmek için statinler de dahil olmak üzere diğer birçok ilaçla etkileşime giriyor. Biden, kolesterol seviyesini yönetmek için Crestor alıyor. Biden'ın doktoru Paxlovid tedavisi sırasında ilacı almayı bırakmasını tavsiye etti.

Gounder, aşılanmış bireylerde Paxlovid kullanımına ilişkin en son çalışmaların, ilacın bu hastalarda hastalığın seyri üzerinde büyük bir etkisi olduğunu göstermediğini söyledi. Ancak Biden'a uygun olduğunu söyleyerek “Özellikle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı söz konusu olduğunda, biraz daha temkinli olmanın çok fazla dezavantajı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Joe Biden 2022’deki Covid hastalığında da Paxlovid kullandı. Ağustos 2022’de ise ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Amerikan ilaç şirketi Pfizer’dan Covid-19 tedavisinde kullanılan Paxlovid ilacının yeniden test edilmesi talebinde bulundu.

4- Bu Biden'ın Covid ile ikinci karşılaşması

Araştırmalar, her Covid enfeksiyonunun uzun Covid geliştirme riskini artırdığını gösteriyor. Başkan Covid'e ilk kez 2022 yazında yakalanmış ve hafif semptomlar göstermişti. Paxlovid aldı ve tedavi sürecini bitirdikten sonra semptomların geri dönmesiyle tekrar hastalandı.

5- Yeni Covid varyantı hız kazanıyor

Gounder, Biden'ın enfeksiyonunun ABD’deki 26 eyaletin atık sularında yüksek veya çok yüksek Covid virüs seviyelerinin kaydedilmesiyle ortaya çıktığını söyledi. CDC'nin en son Covid verileri, hastalık nedeniyle acil servis ziyaretlerinde önemli bir artış olduğunu ve 6 Temmuz itibariyle test pozitiflik oranının yüzde 11 olduğunu gösteriyor.