19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.09.2022 16:24 | Son Güncelleme: 06.09.2022 16:42

Portekiz hükümetinden enerji krizine karşı KDV indirimi ve ailelere yardım kararı

Portekiz'de sol hükümet, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın neden olduğu enerji krizine karşı elektrikte KDV indirimi, kira artışının sınırlandırılması ve ailelere doğrudan yardım yapılacağını açıkladı
Portekiz hükümetinden enerji krizine karşı KDV indirimi ve ailelere yardım kararı

Dünya'da özellikle de Avrupa'da enerji krizi yaşanırken hükümetler peş peşe tedbir ve teşvik paketleri açıklıyor. İsviçre enerji krizi yoğunlaşırsa tedbirlere uymayanlara hapis cezası uygulamayı gündeme alırken Fransa Cumhurbaşkanı Macron, halka yüzde 10 enerji tasarrufu yapın çağrısında bulundu. 

Son olarak Portekiz Başbakanı Antonio Costa, enerji kriziyle mücadele kapsamında Bakanlar Kurulu'nda alınan kararları basın toplantısında duyurdu. Elektrikte mevcut durumda yüzde 13 olan KDV'nin 1 Ekim'den itibaren yüzde 6'ya indirileceğini, 2023'te kira artışlarının yüzde 2 ile sınırlandırılacağını kaydeden Costa, aylık brüt 2 bin 700 euroya kadar geliri olan işçilere 125 euro ile çocuk başına 50 euroluk yardım yapılacağını bildirdi.

"Toplam yardım 2 milyar 400 milyon euroyu bulacak"

Enflasyonda "acımasız bir yükseliş" olduğunu vurgulayan Costa, toplam yardım paketinin 2 milyar 400 milyon euroyu bulacağını ifade etti. Portekiz Başbakanı, önlemler kapsamında ayrıca emekli maaşlarında yüzde 3,5 ile yüzde 4,7 arasında artış ile ekim ayında yarım maaşa denk gelen ikramiye ödenmesi yapılacağını, kamu ulaşımında fiyatların dondurulacağını söyledi. 

Kaynak: AA