22 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2022 19:03 | Son Güncelleme: 26.07.2022 19:19

Prens Selman'ın 1 trilyon dolarlık projesinden (NEOM) yeni fotoğraflar

Ülkesini turistik bir merkeze dönüştürmek isteyen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın devasa kent NEOM projesinden yeni fotoğraflar paylaşıldı
Fotoğraflar: @NEOM
Fotoğraflar: @NEOM

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Mısır Piramitleri’nden daha büyük bir mimari proje planlıyor. 120 kilometre uzunluğunda 1 trilyon dolarlık iki yandelen inşa edilecek. Wall Street Journal'ın haberine göre proje kapsamında NEOM isimli bir çöl kenti kurulacak. Bu kentin bir parçası olarak da Mirror Line isimli bir konut projesi hazırlanıyor.120 kilometre uzunluğunda birbirine bakan çift mega yapıdan oluşan bu proje tam 1 trilyon dolara mal olacak. 487 metrelik yüksekliği ile ABD’nin 381 metrelik Empire State binasını geçecek.

Suudi Arabistan'ın NEOM isimli mega şehir projesi için Veliaht Prensi Muhammed bin Salman Neom Yatırım Fonu'na 80 milyar dolar aktarmayı planlıyor

Gökdelenlerin yatay mimarisi olarak hazırlanan ikiz mega yandelenler, yer altından hızlı tren teknolojisi ile en uzak mesafe 20 dakikada aşılabilecek şekilde hazırlanacak.

Prens Selman yeni şehri, kentsel bir ortamda doğayı kucaklayan 9 milyondan fazla insana ev sahipliği yapacak kozmopolit bir merkez olarak gördüğünü söyledi.Selman "Dünyamızın kentlerinin karşı karşıya olduğu yaşanabilirlik ve çevre krizlerini göz ardı edemeyiz. NEOM bu sorunları ele almak için yeni ve yaratıcı çözümlerin sunulmasında ön safta yer alıyor. NEOM, yukarıya doğru inşa fikrini gerçeğe dönüştürmek için mimarlık, mühendislik ve inşaat alanındaki en parlak beyinlerden oluşan bir ekibe liderlik ediyor" dedi.


Yeni fotoğrafları paylaşılan projededen ayrıntılar

  • Aynalı dış cephe, yapıyı manzaranın ayırt edici bir parçası kılacak
  • Deniz seviyesinden 500 metre yükseklikteki hat sadece 200 metre genişliğe ve 170 km uzunluğa sahip olacak
  • Kenti dünyaca ünlü mimarlar ve mühendislerden oluşan bir ekip inşa edecek
  • Selman, tamamen çevre dostu olacağını belirttiği projenin 2030’a hazır olacağını öne sürüyor. Mühendisler ise ancak 50 yılda inşa edilebileceğini savunuyor.
  • Yatay çiftçilik ile yapıların gıda ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Sakinler, günde üç öğün yemek için aidat ödeyecek.

 Kaynaklar: Wall Street Journal, Independent