26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2022 15:56 | Son Güncelleme: 22.02.2022 18:03

Prince Andrew’un Virginia Giuffre ile yaptığı 16 milyon dolarlık anlaşmayı kim ödüyor?

York Dükü Prens Andrew, ABD'deki cinsel istismar davasının kapanması için Virginia Giuffre'ye yaklaşık 16 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Ancak Andrew'un bütçesinin bunun için yeterli olmaması, Kraliyet Ailesi'nin servetiyle ilgili tartışmaları alevlenirdi
Prince Andrew’un Virginia Giuffre ile yaptığı 16 milyon dolarlık anlaşmayı kim ödüyor?

ABD'de pedofili ve fuhuş ağı oluşturmakla suçlanan ve hapishanede ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein'in mağdurlarından Virginia Giuffre'nin Prens Andrew'ün New York ve Londra'da kendisine taciz ettiği iddiasıyla açtığı davada, taraflar anlaşmaya vardı. Time'ın haberine göre, cinsel saldırı davasındaki uzlaşma sonrası, Kraliçe Elizabeth II, Prens'e 2.7 milyon dolarlık katkıda bulunacak. Davada anlaşılan meblağ 15 Şubat itibarıyla açıklanmış olmasa da, rakamın 16 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yaşanan skandal, Kraliyet Ailesi ve servetleri hakkındaki incelemeyi alevlendirdi. 

Prens Andrew’un serveti nereden geliyor?

Andrew, skandal BBC röportajından sonra kraliyet görevlerini bırakmayı kabul etti. Çalışan bir kraliyet mensubu yılda 340 bin dolar kazanıyor. Prens, Kraliyet Donanması’ndaki görevini 2002’de bıraktığından beri tam zamanlı bir işi olmadı. Şimdilerde, yıllık 27 bin dolar pansiyon alıyor. Kraliçe tarafından hâlâ yıllık bir maaş alıp almadığı ise bilinmiyor. Ancak Prens Andrew’un lüks yaşamı, gelirini çoktan aşmış durumda.

2 milyon dolarlık kredi kullandı

Bloomberg, Andrew’un kasım ayında 2 milyon dolarlık kredi aldığını ve bu borcun uluslararası şirketler tarafından ödendiğini iddia etti. The Daily Telegraph, Kraliçe’nin oğlunun davası için milyon dolarlar harcadığını bildirdi. Andrew’un geliri, 16.3 milyon dolarlık anlaşmayı karşılamaya yetmeyeceği için maliyetin bir kısmını Kraliçe Elizabeth II üstlenecek. Kraliçe’nin şartı, Guiffre’nin şahsı yerine, sahip olduğu mağdur yardım kurumuna ödeme yapmak. 

Kraliyet Ailesi'nin karmaşık serveti

Kraliçe, Sunday Times of London’ın 2021 Servet Listesi’ne göre, tahminen 497 milyon dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları arasında. Devlet Kraliçe’ye her yıl egemenlik hibesi adını verdiği bir ödemede bulunuyor. BBC’ye göre geçen sene bu miktar 117.6 milyon dolardı. Bu meblağ, personel ve seyahat gibi kraliyet maliyetleri için veriliyor. Kraliçe Elizabeth II aynı zamanda Kraliçe’nin özel bütçesinden da gelir elde ediyor. Yani, Lancaster Dük’ü olarak bilinen özel mülkiyetin kârı. Mülkiyet 18 bin hektarlık bir araziyi kapsıyor ve tarihi 1399 yılına uzanıyor. 27.3 milyon dolarlık bu gelir mülkiyetin bakımı, Kraliçe’nin özel ve resmi harcamalarına gidiyor.

Saklamak için yasaları değiştirdi

Kraliyeti eleştirenler bu mülkiyetin kamuya devredilmesi gerektiğini savunuyor. Kraliçe’nin aynı zamanda vasiyet kalmış mülkleri ve kişisel yatırım portföyünden gelen ek gelir kaynakları da var. Guardian geçen sene, Kraliçe’nin 1970 yılında lobi yaparak utanç verici özel portföyünü saklamak için yasaları değiştirdiğini ortaya çıkardı.