Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Berlin Teknik Üniversitesi'nin (TU Berlin) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Deniz oldu. DW Türkçe, okulda rektör yardımcılığı yapan Deniz'in dört yıl sürecek görevine 1 Nisan 2026'da başlayacağını açıkladı.
Üniversitede iki tur yapılan rektörlük seçimine katılan beş adaydan üçünü çekilmesi sonucu geriye Geraldine Rauch ve Fatma Deniz kalmıştı. Oylamada Rauch 18 oyda alırken üniversite senatosunun üçte ikisinden fazlasının desteğini alan Deniz 42 oyla rektör seçildi.
Rauch, Mayıs 2024'te X hesabında bir paylaşımı beğenmiş ve "antisemitik eylemlerde bulunmakla" itham edilmişti. Rauch'un beğendiği ve Türkiye'de Filistin yanlısı bir gösteri sırasında çekildiği belirtilen fotoğrafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Nazi sembolü gamalı haçla sembolize edilmişti. Rauch'a istifa etmesi yönünde çağrılar gelmiş; Raunch beğeninin bir hata olduğunu belirtmişti.
Bilgisayar bilimci olan Deniz, Bursa Kız Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Almanya'nın Münih şehrinde bilgisayar bilimi alanında tamamladı. Deniz, Berkeley Üniversitesi'nde görev yaptıktan sonra TU Berlin'deki kariyerine başladı.
Kaynak: Gazete Oksijen
