20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 10.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Diyabet tedavisinde Hotamışlıgil devrimi

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, diyabet oluşumunda kritik bir rol üstlenen yeni bir hormon keşfettiklerini açıkladı. Prof. Hotamışlıgil ve ekibi, ‘fabkin’ adını verdikleri hormonu bloke ederek, hem Tip-1 hem de Tip-2 diyabetli farelerde hastalığı ortadan kaldırmayı başardı
Diyabet tedavisinde Hotamışlıgil devrimi

Obezite ve diyabet alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla tanınan dünyaca ünlü Türk profesör Gökhan Hotamışlıgil ve ekibinin çalışması Nature dergisinde yayınlandı. Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hotamışlıgil, diyabet tedavisinde çığır açacak keşfi sosyal medya hesabından duyurdu. Hotamışlıgil, “On yıllık çalışmanın sonunda, yağdan salgılanıp pankreastan insülin üretiminden sorumlu beta hücrelerini kontrol eden, ‘fabkin’ adını verdiğimiz bir hormon ve moleküler mekanizma ortaya çıktı. Beta hücrelerini koruyarak hem Tip-1 hem Tip-2 diyabet için yeni bir tedavi yolu…” ifadesini kullanarak Nature dergisinde yayınlanan bilimsel makalesinin linkini paylaştı. 

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil
Peki bu buluş ne ifade ediyor? Hotamışlıgil ve ekibinin “Fabkin” adını verdiği yeni keşfedilen hormon, şimdiye dek bilinen hormonların yapı ve çalışma mekanizmalarından farkılıklar gösteriyor ve metabolizmanın düzenlenmesinde kritik bir rol oynuyor.  

Heyecan verici keşif