11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.09.2022 20:42 | Son Güncelleme: 27.09.2022 10:28

Putin, ABD'nin casuslukla yargılamak istediği Edward Snowden'a Rus vatandaşlığı verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2013'te sızdırdığı belgelerle ABD'nin İngiliz istihbaratıyla dünya genelinde dinleme faaliyetleri yürüttüğünü ortaya çıkaran eski ABD Ulusal Güvenlik Ajanı Edward Snowden'a Rus vatandaşlığı verdi
Putin, ABD'nin casuslukla yargılamak istediği Edward Snowden'a Rus vatandaşlığı verdi

Rusya hükümetinin resmi web sitesinde yayınlanan kararnamede, 76 yabancı uyruklu kişiye Rus vatandaşlığı verildiği açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imza attığı listedeki isimler arasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) casusluk suçlamasıyla yargılamak istediği eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden da bulunuyor.

Gizli belgeleri medyaya servis etti

Eski istihbaratçı 2013 yılında Rusya'ya sığındıktan sonra, CIA’de sözleşmeli olarak çalışırken sakladığı Ulusal Güvenlik Dairesi’nin küresel izleme faaliyetlerine dair gizli belgeleri The Washington Post ve The Guardian’a ifşa etti.

ABD'ye dönmek istiyordu

Ancak Snowden, Moskova'dayken Rus istihbarat servisleriyle işbirliği yapmadığını ve bir gün ABD'ye dönmeyi umduğunu söylüyordu. 2020 yılında Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Rusya'da daimi oturma izni aldıktan sonra, kendisinin ve eşinin ABD'li olarak kalacağını ve oğlunu ABD'nin tüm değerleriyle yetiştireceğini yazdı.

Edward Snowden kimdir?

1983 doğumlu güvenlik uzmanı Edward Snowden, CIA'den sonra NSA'ye bağlı bir taşeron şirket olan Booz Allen Hamilton'da çalıştı. Snowden burada çalıştığı sürede kendisinin de katıldığı dinleme ve izleme programlarının etik olarak kabul edilemez olduğunu düşündüğünü ve bunu iç kanallardan tartışmaya çalıştığını ancak itirazlarının dikkate alınmadığını söyledi. Bunun üzerine işinden ayrıldı ve kopyalamış olduğu binlerce gizli belgeyi medyayla paylaştı.

Bu istihbarat belgelerinin haberleştirilmesiyle dünyanın gündemine oturan Snowden'ın sızdırdığı bir kısım belge de daha sonra Alman Der Spiegel dergisi ve The New York Times gazeteleri de dahil başka medyalarda haber oldu. ABD Adalet Bakanlığı'nın hükümete ait belgeleri çalmak ve casusluk suçlamalarıyla dava açtığı Snowden'ın pasaportu da iptal edildi. Bunun üzerine istihbaratçı 2013 yılında Rusya'ya sığındı.

Snowden, 2019 yılında otobiyografisi Permanent Record'u (Kalıcı Belge) yayınladı. ABD Adalet Bakanlığı kitabın yayınlandığı gün Snowden aleyhine iki dava daha dava açtı.