29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2023 18:15 | Son Güncelleme: 17.06.2023 23:25

Putin Batı ülkelerini tehdit etti: Belarus'a nükleer bomba yerleştirdiğini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı son açıklamada Belarus'a taktik nükleer silahlar konuşlandırdığını, Batı'ya Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratamayacağını hatırlattığını söyledi
Putin Batı ülkelerini tehdit etti: Belarus'a nükleer bomba yerleştirdiğini açıkladı

Petersburg'da düzenlenen Rusya'nın en önemli ekonomik forumunda konuşan Putin, Rusya'nın taktik nükleer savaş başlıklarının yakın müttefiki Belarus'a teslim edildiğini söyledi ancak Rusya'nın şimdilik nükleer silahlara başvurmasına gerek görmediğini belirtti.

Putin sözlerinin devamında "Bildiğiniz gibi müttefikimiz Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ile bu taktik nükleer silahların bir kısmını Belarus topraklarına taşıyacağımızı müzakere ediyorduk ve bu gerçekleşti" şeklinde konuştu.

Reuters'ın haberine göre Putin sözlerinin devamında nükleer silahların taşıma sürecinin henüz başında olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: "İlk nükleer savaş başlıkları Belarus topraklarına teslim edildi. Ama sadece ilk olanlar, ilk kısım. Ama bu işi yaz sonuna kadar ya da yıl sonuna kadar tamamen bitireceğiz"

Putin'den Batı ülkelerine nükleer tehdit

Rus lider, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Moskova'nın bu tür silahları (savaş alanında kullanılabilecek daha kısa menzilli nükleer silahlar) Rusya dışında ilk kez konuşlandırmasının, Batı'ya Ukrayna'yı silahlandırma ve destekleme konusunda bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi. Rusya'nın yenileceğini düşünenler için Putin "Bu tam olarak bir caydırıcılık unsurudur ki bize stratejik bir yenilgi tattırmayı düşünenler bu durumdan habersiz olmasınlar" sözlerini kaydetti.

Putin'in sadık bir müttefiki olan Lukaşenko Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada ülkesinin, ABD'nin 1945 yılında Japonya'ya attığı atom bombalarından üç kat daha güçlü olan Rus taktik nükleer silahlarını teslim almaya başladığını söyledi. Rus lider Mart ayında Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandırmayı kabul ettiğini açıkladı ve ABD'nin on yıllar boyunca birçok Avrupa ülkesine bu tür silahlar konuşlandırdığına işaret etti.

Batı ülkeleri şimdilik soğuk kanlı yaklaşıyor

ABD Putin'in kararını eleştirdi ancak stratejik nükleer silahlar konusundaki tutumunu değiştirmeye niyeti olmadığını ve Rusya'nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir işaret görmediğini söyledi. Rusya'nın bu adımı yine de Washington ve müttefiklerinin yanı sıra Ukrayna'daki savaşta nükleer silah kullanılmaması konusunda defalarca uyarıda bulunan Çin tarafından da yakından izleniyor.

Putin Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları kullanmaya ihtiyaç duymadıklarını söylese de Rusya'nın varlığının tehdit altına girmesi halinde bu silahları kullanmaktan geri durmayacaklarını ifade etti

Putin, Batı'nın Rusya'yı Ukrayna'da stratejik bir yenilgiye uğratmak için elinden geleni yaptığını, Moskova'nın geçen yıl komşusunu "özel bir askeri operasyonla" işgal ettikten sonra İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük kara savaşına kilitlendiğini söyledi.

Rusya'nın varlığı riske girerse nükleer silahlar kullanılır

Rusya'nın şu an için nükleer silahlara başvurmasına gerek olmadığını söyleyen Putin, Moskova'nın nükleer duruşunda bir değişiklik olmadığının sinyalini vererek, böyle bir hamlenin ancak Rus devletinin varlığının tehdit altında olması halinde yapılabileceğini söyledi.

Putin, "Nükleer silahlar, kelimenin en geniş anlamıyla güvenliğimizi ve Rus devletinin varlığını sağlamak için yapılmıştır, ancak bizim bunları şu aşamada kullanmaya ihtiyacımız yok" dedi. Diğer yandan Putin, Rusya'nın dünyanın en büyük nükleer cephaneliğini azaltmak için Batı ile yapılan görüşmelerin sonuç vermeyeceğini söyledi.

Ukrayna'nın karşı taaruzu başarısız

Ülkesinin siyasi ve iş dünyası elitlerine hitap ederken meydan okuyan bir ses tonuyla, Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı başlattığı karşı taarruzun şu ana kadar anlamlı bir başarı elde edemediğini söyledi ve Kiev güçlerinin ağır kayıplar verdiğini, Rusya'nın ordusu karşısında hiç şansları olmadığını söyledi.

Putin ayrıca Ukrayna'nın yakında kendi askeri teçhizatının tükeneceğini ve tamamen Batı tarafından sağlanan donanıma bağımlı hale geleceğini, bunun da uzun süre savaşma kabiliyetini zayıflatacağını öne sürdü. 

Ukrayna uzun süre direnecek durumda değil

Savaşın başlangıcında Ukrayna'yı "askerden arındırma" ve "silahsızlandırma" hedeflerini hatırlatan Putin şunları söyledi: "Askerden arındırma konusuna gelince... Ukrayna yakında kendi ekipmanlarını kullanmayı tamamen bırakacak. Geriye hiçbir şey kalmayacak. Savaştıkları ve kullandıkları her şey dışarıdan getiriliyor. Bu şekilde uzun süre savaşamazsınız"