07 Temmuz 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2024 13:50 | Son Güncelleme: 14.06.2024 16:37

Putin, Ukrayna'ya ateşkeş için şartlarını sundu

Putin, Ukrayna’nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporijya'dan çekmesi ve NATO’ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde müzakerelere başlayabileceklerini söyledi. Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak'tan "Putin'in açıklaması ile Ukrayna'nın tutumu arasında uzlaşma imkanı yok" diye cevap geldi
Putin, Ukrayna'ya ateşkeş için şartlarını sundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda kurumun yönetim ekibiyle bir toplantı yaptı. Putin, BRICS grubuna diğer ülkeler tarafından gösterilen ilginin giderek arttığını ve Moskova'nın yeni üyelerin gruba sorunsuz bir şekilde katılmasına destek vereceğini ifade etti. Kiev'e ateşkes için şartlarını da sunan Putin, Ukraynalı birliklerin Rusya'ya katılan yeni bölgelerin tamamından çekilmelerini ve Kiev'den NATO'ya üyelik planları bulunmadığını açıklamalarını talep etti.

"NATO'dan vazgeçtiklerinde ateşkes talimatı verilecek"

Rusya lideri, ateşkes konusunda Kiev'e şu mesajı gönderdi:

Müzakereler için Ukraynalı birliklerin Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Herson ve Zaporojye bölgelerinden tamamen çekilmesi gerekiyor. Dikkatinizi çekeyim, bu bölgelerin Ukrayna'ya katıldıkları anda mevcut olan idari sınırları dahilindeki tüm topraklarından çekilmeliler. Kiev, böyle bir kararı uygulamaya hazır olduklarını ve birliklerini bu bölgelerden fiilen çekmeye başlayacaklarını açıkladığında ve NATO'ya üyelik planlarından vazgeçtiklerini resmen bildirdiklerinde, bizim derhal, tam olarak o anda ateşkes uygulama ve müzakerelere başlama talimatı verilecek. Tekrar ediyorum, biz bunu derhal yapacağız.

"Dondurulma değil nihai sonlandırma öngörüyorum"

Putin, Rusya'nın yeni barış teklifinin çatışmanın dondurulmasını değil, tam ateşkes öngördüğünün altını çizdi. Putin, şu açıklamalarda bulundu: En önemli hususun altını çizeyim. Teklifimizin özü, Batı'nın istediği gibi geçici bir ateşkes veya ateşin askıya alınması değil. Onlar (Batı) kayıplarını gidermek, Kiev rejimini yeniden silahlandırmak ve yeni bir saldırıya hazırlamak istiyor. Tekrar ediyorum, burada (teklifimizde) söz konusu olan çatışmanın dondurulması değil, onun nihai olarak sonlandırılmasıdır.

Putin'in açıklamalarına Ukrayna'dan çok hızlı bir yanı geldi. Ukrayna adına açıklamayı yapan isim ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Mihaylo Podolyak oldu. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Podolyak Putin'in amacının İsviçre'deki zirve öncesinde gündemi ele geçirmek olduğunu söyledi. Reuters'ın "son dakika" ibaresiyle servis ettiği açıklamalarda Podolyak, "Putin'in açıklaması ile Ukrayna'nın tutumu arasında uzlaşma imkanı yok. Putin'in koşulları Ukrayna'nın yenilgiyi kabul etmesi ve egemenliğinden vazgeçmesi anlamına gelir" dedi.

Kaynak: AA