27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 12:20 | Son Güncelleme: 10.06.2024 12:23

Putin'in kızları neden göz önüne çıktı?

Putin genellikle çocuklarını gözlerden saklamayı tercih ediyor. Ancak kızlarının Rusya'daki önemli bir forumda boy göstermesi büyük değişikliklerin habercisi olabilir. The Daily Beast'e konuşan CIA eski ajanına göre ana hedef Putin'in imajı
Putin'in en büyük kızı Maria Vorontsova, Saint-Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda- Getty Images
Putin'in en büyük kızı Maria Vorontsova, Saint-Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda- Getty Images

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gizemli kızları Katerina Tikhonova ve Maria Vorontsova, yıllarca gizliliklerini koruduktan sonra şimdi ilginç bir şekilde kamuoyu önüne çıkmaya başladı. Kız kardeşler bu hafta, Rusya'nın Davos'u olarak adlandırılan St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda (SPIEF) zirvesinde konuşma yaptı. Bu hamle Putin'in Moskova'daki gücünü artırmak için aile bağlarına başvurabileceğinin bir işareti olarak görülüyor.

Genetik araştırmacısı olan 39 yaşındaki Vorontsova, inovasyon ve biyoteknolojiyi kapsayan bir panelde konuştu. Teknoloji yöneticisi ve eski bir akrobasi dansçısı olan 37 yaşındaki Tikhonova ise Rus savunma sanayinin iç ve dış yönlerinin ve büyümesinin finansmanının tartışıldığı bir panelde yer aldı.

Amaç Putin'in imajını güçlendirmek

Eski bir CIA gizli servis görevlisi olan Ronald Marks'a göre, Putin'in kızları meslekleriyle ilgili içgörü ve ipuçlarını paylaşmak üzere konuşmaya davet edildiler ama gerçekte tüm şov Putin'in imajını güçlendirmekle ilgiliydi. The Daily Beast'e konuşan Marks, “Unutmayın ki bu Putin'in dünyası ve biz sadece onun içinde yaşıyoruz. Bu onun bir uzantısı... Rus imparatorluğunu yeniden yaratma arzusu, kendisini Rusya'daki en güçlü adam olarak gösterme arzusu. Genç kızlar onun için canlılığı temsil ediyor" dedi.

"Kendi faniliğini düşünüyor"

Putin geçmişte çocukları konusunda ketum davranmış ve onlardan çok nadiren bahsetmiştir. Ancak kızlarının görkemli bir şekilde ortaya çıkması, şu anda beşinci döneminde olan ve bu yıl 72 yaşına basacak olan Rusya Devlet Başkanı'nın mirasına sahip çıkmaya ve bunu desteklemek için aile bağlarına yaslanmaya istekli olduğunun bir işareti olabilir. Marks "Kendi faniliğini düşünüyor. Rusya'da aile ve iktidar onlarca yıldır iç içe geçmiş durumda, dolayısıyla bu değişim sürpriz olmamalı. Şu anda kendi mirasını aradığı yaşa geliyor. Ve anladığım kadarıyla bu çocukların ikisi de oldukça zeki. Eğer bu kızlar öne çıkıp onu temsil edebilirlerse, bence bundan faydalanacaktır" dedi.

Yüksek mevkilerden dostlar

Putin şimdiden kızlarına yüksek mevkilerde dostlar ayarlamış durumda. Vorontsova'nın panelinin moderatörü Putin'in yardımcısı Andrey Fursenko olacaktı. Tikhonova'nın panelinin moderatörlüğünü ise ABD'li yetkililer tarafından Kremlin politikaları için “yalaka” olarak tanımlanan Rus propagandacı Vladimir Solovyov üstlendi. Her ne kadar Putin son birkaç on yıldır çocukları hakkında konuşmaktan çekinse de, bu onların ilk kez gündeme gelişi değil. ABD daha önce Putin rejiminin kayırmacılık üzerine kurulu olduğunu ifşa ettikten sonra her iki kızına da yaptırım uygulamıştı.

Putin'in kızlarının SPIEF'te devlet destekli bir heyecan yaratacağı neredeyse kesin olsa da, Kremlin'in diğer yandaşları da ailelerini etkinlikte görevlendiriyor. Bloomberg'in haberine göre eski Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun kızı, Kremlin Genelkurmay Başkanı Anton Vaino'nun oğlu ve Rus oligark Boris Rotenberg'in oğlu da zirvenin gündeminde yer alıyor.