26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2022 13:03 | Son Güncelleme: 14.06.2022 13:26

Putin’in arkasına saklandığı Rus oligark açığa çıktı

AB 3 haziranda Rus oligark Eduard Khudainatov’u “Rusya Federasyonu’ndan faydalandığı” için kara listeye aldı. Şu ana kadar pek ismi duyulmayan petrol patronu, aynı zamanda ABD Adalet Bakanlığı tarafından Vladimir Putin ile bağlantılı olduğu söylenen üç süper yatın sahibi olmakla suçlanıyor
Putin’in arkasına saklandığı Rus oligark açığa çıktı

Rusya-Ukraya Savaşı 110. gününü geride bırakırken Vladimir Putin ve ona yakın Rus elitleri üzerindeki yaptırımlar her geçen gün artıyor. ABD ve Batılı ülkelerin en çok zorlandığı konu ise Putin'in denizaşırı mal varlıklarını kontrol eden isimleri belirlemek oluyor. Ancak Forbes'un haberine göre bu konuda yeni bir gelişme yaşandı ve Rus liderin mercek altına alınan süper yatlarının izi bulundu. 

Khudianatov’un sahibi olduğu yatlar

ABD mayıs ayında Eduard Khudianatov’un Putin’le bağlantılı iki süper yatın kayıt üzerinde sahibi olduğunu belirledi. Bu yatlardan ilkinin 700 milyon dolarlık Scheherazade (Şehrazat) diğerinin ise 325 milyon dolarlık Amadea olduğu düşünülüyordu.

Eduard Khudainatov (GettyImages)

Yetkililer 7 haziranda Amadea’ya Fiji’de el koyunca yatın esas sahibinin bir başka Rus oligark olan Suleiman Kerimov’a ait olduğu ortaya çıktı.

Putin ve Kerimov için uydu görevi görüyor

ABD Adalet Bakanlığı; Khudainatov’un, Putin ve Kerimov için bir nevi uydu görevi gördüğünü, resmi belgelerde kendi ismini kullanarak gerçek sahiplerini gizlediğini söylüyor. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ve ortaklarının gerçekleştirdiği araştırmalarda Kudianatov’un aynı zamanda 135 metrelik Crescent isimli yatın da kağıt üzerinde sahibi olduğunu buldu. Crescent’in asıl sahibi ise kendisi bu iddiaları reddetse de Rus devlet petrol şirketi Rosneft’in patronu Igor Sechin.

Eduard Khudianatov kimdir?

Servetinin kökenleri Putin ve Sechin ile onlarca yıllık ilişkilerinde yatıyor. 2000’de Putin'in ilk başkanlık kampanyasında çalıştı. Ardından Kuzey Kutup civarındaki uzak bir bölgede Putin’in elçiliğini yaptı. İki sene Rosneft'in başkan yardımcılığı yaptıktan sonra, 2010’da iddialara göre Sechin’in emriyle CEO’luğa tarif ettirildi. Rus medya kuruluşu Proekt'in araştırmasına göre Khudainatov ve Sechin’in aileleri de komşu.

Kendi petrol şirketini kurdu

Khudainatov Temmuz 2013'te Rosneft'ten ayrılınca Putin’le buluşup kendi petrol şirketi NNK'yi kurma onayını aldığı raporlanmıştı. NNK ile Rosneft arasındaki en büyük anlaşma ise 2020’de gerçekleşti. NNK, Sibirya’nın Taymır Yarımadası’ndaki devasa petrol sahalarını Rosneft'e 11 milyar dolara satarak 2021'de Rusya’nın en büyük yedinci petrol üreticisi oldu.

Khudainatov anlaşmadan elde ettiği parayla 2014 yılına dayanan en az 3,9 milyar dolarlık borcunu kapadı. Anlaşmadan Rosneft ve Sechin de karlı çıktı. Satın alınan petrol sahaları, Sechin'in Vostok Oil projesini hayata geçirdi. 2030'da tamamlandığında, tesislerin günde 2 milyon varil petrol üretmesi bekleniyor.

(Kaynaklar: Forbes, The Guardian)