26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2022 10:57 | Son Güncelleme: 07.05.2022 16:50

İtalya Şehrazat'a (Scheherazade) el koydu

Putin'e ait olduğu düşünülen ancak sahibi bulunamayan Şehrazat'ın (Scheherazade) derin sulara açılma planları İtalyan hükümetine takıldı. Ekonomi ve Maliye Bakanlığı bugün demir almaya hazırlanan süper yata el koyulduğunu duyurdu
İtalya Şehrazat'a (Scheherazade) el koydu

İtalya’nın Toscana bölgesinde Marina di Carrara’da demirli olan süper yat Şehrazat'ın (Scheherazade) sırrı çözülemedi. Vladimir Putin'e ait olduğu iddia edilen ancak Rusya'ya yönelik yaptırımlardan sonra başlatılan tüm incelemelere rağmen sahibi bulunamayan süper yat 2020 yazından beri ilk kez dün suya indirildi. Bugün demir alması beklenen 700 milyon dolarlık yatın Avrupa'dan ayrılma planları son anda suya düştü. İtalya, Rus hükümetinin önde gelen unsurlarıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle lüks yata el koydu.

Ekonomi ve Maliye Bakanlığı; Bakan Daniele Franco'nun imzaladığı kararname doğrultusunda, Carara yat limanında demirli Şehrazat isimli yata dün akşam mali polis ekiplerince el konulduğu duyurdu. Bakanlık açıklamasında, lüks yatın kime ait olduğu açıkça belirtilmedi ancak yatın Rus hükümetinin önde gelen unsurlarıyla bağlantılı olduğu ifade edildi.

Basın açıklamasında ayrıca yatın sahibi olan ve kullanan kişinin; Rusya'nın Kırım'ı ilhakına yanıt olarak AB tarafından 17 Mart 2014'te yaptırım uygulanan kişilerle bağlantıları olduğu belirtildi. Söz konusunu liste Devlet Duması ve Federasyon Konseyi'nden oluşan Rusya parlamentosunun birkaç üyesini kapsıyor.  Listedeki en yüksek profilli kişi ise Federasyon Konseyi üyesi ve ve metal devi Nornickel'in eski başkanı Andrey Klishas olarak öne çıkıyor. Yine de 140 metre uzunluğundaki  6 katlı yatın sahibinin kim olduğu hala net değil. 

Olayın geçmişi

2020’de suya inmesinden bu yana sahibinin kimliği gizli tutulan dünyanın en büyük ve en pahalı süper yatlarından biri olan Şehrazat (Scheherazade) Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara dahil edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi için İtalyan yetkililer tarafından incelemeye alındı. İtalyan Mali Polisi (Guardia di Finanza) başta The New York Times olmak üzere dünyanın önde gelen gazetelerinde Putin’e ait olma ihtimalinin üzerinde durulan süper yatın sahibinin kim olduğu sorusunun cevabını hala veremiyor.

Hisse yapısı kafa karıştırıyor

Financial Times’da yer alan bir habere göre polis, yatın Marshall Adaları’nda kurulu Beilor Asset limited adlı bir şirketin üzerine kayıtlı olduğu belirlendi. Ancak karmaşık hisse yapısı nedeniyle bu şirketin kime veya kimlere ait olduğu ortaya çıkartılamadı.

Rus personelin yerine İngilizler geldi

Süper yatın Marina di Carrara’da olduğunun ortaya çıkmasının ardından, tamamına yakını Rus olan mürettebat ayrıldı, yerlerine İngiliz gemiciler geldi. İtalyan Mali Polisi, ayrılan mürettebatın büyük bölümünün Rus güvenlik görevlisi olduğunu söyledi. Şehrazat'ın (Scheherazade) bakım ve tamir işlerini yürüten Italian Sea Group adlı şirket ise yapılan detaylı inceleme sonucunda yatın Vladimir Putin’le ilgisinin bulunmadığı sonucuna vardıklarını belirtmişti. 

Olası rotaları arasında Türkiye gösterildi

Tüm incelemelere rağmen sahibi bulunamayan yatın dün suya indirilmesi olası rotaları gündeme getirdi.  Limandaki görevlilerden alınan bilgiler sonrası Şehrazat'ın (Scheherazade) İtalya'dan ayrılması bekliyordu.  Roman Abramovich ve Alexander Abramov'a ait yatların yaptığı gibi AB sularından Türkiye'nin görece güvenli limanlarına gelmeyi tercih edeceği tahmin ediliyordu. Olası senaryoda yatın daha sonra Süveyş Kanalı üzerinden Hint Okyanusu'na, Endonezya'ya hatta binlerce kilometre uzaktaki Rus Vladivostok Limanı'na geçebileceği değerlendiriliyordu. 

 (Kaynaklar: Forbes, Daily Telegraph, AA)