02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.02.2022 23:48 | Son Güncelleme: 22.02.2022 10:51

Putin'in Donetsk ve Lugansk'ı tanımasına ilk tepkiler

Putin'in, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıdığını ilan etmesi sonrası NATO, AB, ABD, ve AB'den üst üste tepkiler geldi. Türkiye "Kararı reddediyoruz" açıklaması yaptı
Putin'in Donetsk ve Lugansk'ı tanımasına ilk tepkiler

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararına ilişkin "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Bakanlık, Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararının, Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu gibi, Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiğine dikkat çekti. 

Uluslararası hukuka uyma çağrısı

Açıklamada "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz" denildi. Dışişleri Bakanlığı ayrıca, son gelişmeler çerçevesinde Türk vatandaşlarının Ukrayna’nın doğu bölgelerinden ayrılmalarını kuvvetle tavsiye etti.

"Minsk Anlaşması'nı ihlal etmektir"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı yönetimleri resmen tanıma kararını kınadı. Stoltenberg, "Bu, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya'nın da taraf olduğu Minsk Anlaşması'nı ihlal etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"Donetsk ve Lugansk Ukrayna'nın parçasıdır"

Rusya'nın da içinde bulunduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2015'te Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit ettiğini hatırlatan Stoltenberg, "Donetsk ve Lugansk Ukrayna'nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna'nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır."

Diplomasi yolunu seçme çağrısı

Stoltenberg, NATO olarak uluslararası anlamda tanınmış sınırları içinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini ifade ederek, Rusya'yı diplomasi yolunu seçme, acilen askeri yığınağı ile güçlerini uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri uyarınca Ukrayna çevresi ve içinden çekmeye çağırdı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

AB: Uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Avrupa Birliği (AB), Putin'in ayrılıkçı yönetimlerin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasını en güçlü şekilde kınadı, yaptırım tehdidinde bulundu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Liderlerin ortak mesajlarında "Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek" denildi.

"Yaptırımlarla karşılık verilecektir"

Von der Leyen ve Michel daha sonra ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin'in kararını mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını bildirdiler. Açıklamada ayrıca ,"Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler" ifadeleri kullanıldı.

ABD: Ticari ve finansal ilişkiler yasaklanıyor

Beyaz SarayABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı iki bölge ile ABD'li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımlayacağını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Rusya'dan böyle bir adımı beklediklerini belirten Psaki, "Başkan Biden, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı  Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişilerin yeni yatırım, ticaret ve finansal işlem yapmalarını yasaklayan bir Başkanlık Kararnamesini yayımlayacak" ifadesini kullandı.

Karara uymayanlara yaptırımlar uygulanabilir

Söz konusu kararnameyle Ukrayna'nın bu bölgelerinde ticari herhangi bir işlem yapmaya çalışanların yaptırıma tabi tutulabileceğini de belirten Psaki, detayları ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın açıklayacağını bildirdi. Psaki, bu kararnamenin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda devreye sokulacak diğer yaptırımlardan ayrı olduğunu vurguladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

BM Şartı'nın ilkeleriyle tutarsızdır

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin statüsüyle ilgili kararından büyük endişe duyduğunu ve bunun BM Şartı'nın ilkeleriyle tutarsızdır olduğunu belirtti.

Büyük çatışma riski önlenmelidir

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ise Ukrayna'nın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı. Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna ve Rusya arasında gelinen noktanın son derece tehlikeli olduğu uyarısı yaparak, büyük çatışma riski taşıyan gelişmelerin ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

İngiltere: Kötüye alamet ve çok karanlık bir işaret

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'nin, müttefikleriyle Rusya'ya karşı olası yaptırımların uygulanması konusunu görüşeceğini söyledi. Johnson, "Mümkün olduğu kadar çok baskı uygulamaya başlamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Bu durumun nasıl ilerleyeceğini görmek zor" açıklamasında bulundu. Başbakan "Bu, açıkça uluslararası hukukun ihlalidir. Bu, Ukrayna'nın egemenliğinin ve bütünlüğünün aleni bir ihlalidir. Minsk sürecinin ve Minsk anlaşmalarının reddedilmesidir ve bence bu çok kötüye alamet ve çok karanlık bir işaret" diye konuştu. 

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz

Almanya Şansölyesi Scholz Putin ile telefonda görüştü

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un ofisi de Putin'in açıklamasını kınadı. Şansölye, Putin ile gerçekleştirdiği telefon konuşmasında, Rusya’nın olası bir eyleminin Minsk Anlaşması’nın tek taraflı ihlali anlamına geleceğini bildirdi. Scholz, aynı zamanda Putin’e Ukrayna sınırından askerleri çekmesi gerektiğini söyledi. Olaf Scholz’un sözcüsü Almanya, Fransa ve ABD’nin ortak yaptırımlar uygulayacağını açıklarken, Batılı ülkelerin hangi yaptırımları yürürlüğe geçireceğini belirtmedi.

Japonya: G7 ülkeleriyle çalışma yürüteceğiz

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, düzenlediği basın toplantısında, kararın Minsk Barış Anlaşması ile uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Rusya'nın hamlelerinin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini ihlal olduğunu belirten Japon Başbakan, "Bu kabul edemeyeceğimiz bir hamle ve sert şekilde kınıyoruz" ifadelerini kullandı. Kişida, "Eğer bir işgal meydana gelirse Japonya gidişatı sürekli izleyecek ve yaptırımlar dahil sert cevap verilmesi amacıyla G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla yakından çalışma yürütecektir" dedi.

Litvanya: Putin, Kafka ve Orwell’i kıskandırırdı

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte Rusya'nın kararıyla ilgili yaptığı açıklamada  "Diktatörün hayal gücünün sınırı yok, hiçbir şey yeterince aşağılık değil, hiçbir yalan yeterince bariz değil, hiçbir kırmızı çizgi yeterince kırmızı değil. Bu akşam tanık olduğumuz şey demokratik dünyaya gerçeküstü gelebilir. Ancak vereceğimiz karşılık bizi kuşaklar boyunca tanımlayacak" dedi.