20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2023 10:59 | Son Güncelleme: 26.06.2023 17:29

Putin'in güçlü lider imajı yerle bir oldu

Rusya'da Wagner'in orduya baş kaldırması 24 saatte çözülmüş olsa da ‘Güçlü lider’ imajına en çok önem veren devlet adamlarının başında gelen Putin'e ciddi zarar verdi. Bloomberg Putin'in 23 yıllık iktidarının en zor dönemini yaşadığını, krizin Kiev'in müttefiklerini cesaretlendirdiğini yazdı
Putin'in güçlü lider imajı yerle bir oldu

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında aktif rol üstlenen paralı asker grubu Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasında ipler koptu. Wagner Kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a savaş ilan etti. ‘Putin’in aşçısı’ diye bilinen Prigojin’in isyanı Moskova’ya 200 kilometre kala durdurulabildi. 'Sırtından bıçaklandığını' söyleyen Putin'in krizin ilk saatlerinde hain ilan ettiği Prigojin'i ve isyancıları affetmesi krizi çözse de 23 yıllık iktidarında yaşadığı en büyük darbe olarak yorumlandı.

"Gizli anlaşma gerilimi bitirmez"

Bloomberg, ABD'li ve Avrupalı yetkililerin önceden haberdar olduğu 24 saatlik ayaklanın 70 yaşındaki Putin'in siyasi kariyerindeki en zor sınav olduğunu yazdı. Gazete Prigozhin ve adamlarının herhangi bir sonuç olmaksızın ülkeyi terk etmelerini sağlayan gizli anlaşmanın gerilimi bitirmeyeceğine dikkat çekti.

"Rejimin kırılganlığı ortaya çıktı"

Birkaç günde bitmesi beklenen Ukrayna Savaşı'nın 17. ayı geride kalırken yaşanan kargaşa Putin'in yıllardır yaratmaya çalıştığı istikrar görüntüsünü alt üst etti. Berlin'de yaşayan Rus siyaset bilimci Ekaterina Schulmann, "Bu, Putin'in tüm siyasi kariyerindeki en büyük kamu başarısızlığıdır" dedi. Schulmann "Prigozhin'in isyanı Rus siyasi rejiminin gerçekte ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

"Kişisel başarısızlığı olarak görülecek"

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Avrupa istihbarat yetkilisi ise "Hem Putin hem de Rusya bu krizle birlikte güç kaybetti. Yaşananlar Putin'in kişisel başarısızlığı olarak görülecek" değerlendirmesinde bulundu.

Batılı üst düzey bir yetkili ise Wagner krizinin Kiev'in müttefikleri arasında Rusya'nın saldırganlığına daha güçlü karşılık verilmesini isteyenleri cesaretlendireceğini ve önümüzdeki ay Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde bu yönde kararlar alınabileceğini iddia etti.