27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 10:21 | Son Güncelleme: 20.11.2023 11:04

Rekor fiyata alıcı buldu: Napolyon'un imzalı şapkası 1.9 milyon euro'ya satıldı

Fransa eski İmparatoru Napolyon Bonapart'ın şapkası, Paris'in güneyindeki Fontainebleau'da bulunan müzayede evinde yapılan açık arttırmada 1,9 milyon euro'ya alıcı buldu
Rekor fiyata alıcı buldu: Napolyon'un imzalı şapkası 1.9 milyon euro'ya satıldı

1804-1814 yılları arasında Fransa İmparatorluğu'nu yöneten ünlü komutan Napolyon Bonapart'a ait imzalı şapka Paris'te gerçekleştirilen açık artırmada 1.932 milyon euroya (59.4 milyon TL) satıldı. Şapka, aynı müzayede evi tarafından 2014'te 1.884 milyon euroya satılan bir önceki Napolyon şapkasının rekorunu da kırmış oldu.

Fontainebleau'da bulunan müzayede evi, şapkanın dünyanın dört bir yanından koleksiyoncuların ilgisini çektiğini açıklayarak alıcının kimliğini ya da uyruğunu vermeyi reddetti. Müzayede evi bicorne siyah kunduz keçe şapkanın nihai değerinin 600 bin ila 800 bin euroluk tahminin iki katından fazla ve rezerv fiyatın yaklaşık dört katı olduğunu açıkladı. Şapka siyah renklerde ve Fransız bayrağının renkleri olan mavi-beyaz-kırmızı amblemli.

Aynı türde 120 şapka

Napolyon'un hayatı boyunca aynı türde yaklaşık 120 şapkaya sahip olduğu ve çoğu özel koleksiyonlarda olmak üzere günümüze sadece 20 tanesinin kaldığı tahmin ediliyor.

Şapka, geçen yıl hayatını kaybeden bir sanayici tarafından bir araya getirilen Napolyon'un eşyaları ile birlikte satıldı. Diğer eşyalar arasında Napolyon'un 1815'deki Waterloo yenilgisinden sonra arabasından yağmalanan gümüş bir tabak, içinde tıraş bıçağı, gümüş bir diş fırçası, makas ve diğer eşyalarının bulunduğu ahşap makyaj çantası da yer aldı.

"İnsanlar bu şapkayı her yerde tanırdı"

Açıklama yapan Müzayedeci Jean Pierre Osenat "İnsanlar bu şapkayı her yerde tanırdı. Onu savaş alanlarında gördüklerinde Napolyon'un orada olduğunu anlarlardı. Napolyon şapkasını ya başkasında ya elinde tutar, bazen de yere atardı. Şapkası imparatorluğun bir sembolü gibiydi" dedi.