Ekim 2023’te Çinli otomotiv üreticisi Chery, mühendislerini ve tedarikçilerini ani bir çağrıyla Shandong Eyaleti’ndeki Zhaoyuan test pistlerine gönderdi. Hafta sonu boyunca ekip, markanın Avrupa pazarına açılmasında kilit rol üstlenecek Omoda 5 SUV modelinin süspansiyon ve direksiyon sisteminde köklü bir revizyon planladı.
Sorun açıktı; Araç, Çin’in düzgün asfalt yolları ve düşük hız sınırları için tasarlanmıştı. Ancak Avrupa’nın virajlı ve engebeli yollarına dayanacak hale getirilmesi gerekiyordu.
Sadece altı hafta içinde Chery, yeni direksiyon, çekiş kontrol sistemi, frenler, titreşim sönümleyiciler ve lastiklerle donatılmış Avrupa spesifikasyonlu Omoda 5’i bayilere göndermeye başladı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Chery'nin üst düzey araç dinamiği uzmanı Riccard Tonelli 'Bir Avrupa üreticisiyle bu kadar hızlı ilerlemeyi unutun' dedi.
Tonelli, daha önce bir İtalyan otomotiv markasında ve bir Koreli lastik üreticisinde çalışmış bir isim. Batılı üreticilerin, kendi bürokratik yapıları içinde benzer geliştirmeleri hayata geçirmelerinin bir yıldan fazla süreceğini tahmin ediyor.
Çinliler süreyi yarıladı
Chery’nin Omoda’daki hızlı dönüşümü, Çinli üreticilerin sektörü sarsan esnekliği ve hızıyla ilgili çarpıcı bir örnek. Çinli markalar, dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan ülkelerinde bir zamanlar hakim olan yabancı rakiplerinden tahtı alırken, şimdi küresel pazarlara açılmak için yarışıyor.
Chery, Çin’in en büyük otomobil ihracatçısı konumunda. Elektrikli araç devi BYD ise uzun vadede daha büyük bir tehdit olarak görülüyor.
Çin’in yükselen otomotiv hakimiyeti, önemli bir başarıya dayanıyor: Araç geliştirme süresini yarıdan fazla kısaltmak. Yeni veya yenilenmiş bir modeli geliştirmek Çinli markalar için 18 ay gibi bir sürede mümkünken, bu süre yabancı markalarda ortalama 5 yıl. Danışmanlık firması AlixPartners’a göre, Çinli markaların iç pazarda satıştaki elektrikli veya hibrit modellerinin ortalama yaşı 1,6 yıl. Yabancı markalarda bu süre 5,4 yıl.
'Markalar ne ile karşı karşıya olduklarını bilmiyorlar'
BYD’nin Shenzhen’deki genel merkezinde yaklaşık 900.000 çalışan bulunuyor. Bu sayı, Toyota ve Volkswagen’in toplam iş gücüne neredeyse eşit. BYD, parça üretiminin büyük kısmını kendi içinde yaparak tedarikçilere bağımlılığı azaltıyor, böylece hız kazanıyor ve maliyet düşürüyor.
Chery’nin uluslararası markalardan sorumlu başmühendisi Peter Matkin, Çinli mühendislerin genellikle haftada altı gün, günde 12 saat çalıştığını söylüyor:
“Global otomotiv üreticileri neyle karşı karşıya olduklarını bilmiyor.”
2024’te BYD ve Chery’nin küresel satışları yaklaşık %40 artarken, ABD’li öncü Tesla ilk kez yıllık satış düşüşü yaşadı. Tesla’nın bu düşüşünde yaşlanan model portföyü etkili oldu.
Rakipler alarmda
2020-2024 arasında Çin’deki en büyük beş yabancı otomotiv markasının (Volkswagen, Toyota, Honda, General Motors ve Nissan) toplam binek araç satışı yıllık 9,4 milyon adetten 6,4 milyona geriledi. Aynı dönemde Çin’in en büyük beş yerli üreticisinin satışları 4,6 milyon adetten 9,5 milyona yükseldi.
Volkswagen artık Çinli elektrikli araç üreticisi Xpeng ile ortak geliştirme yapıyor. Toyota ve Stellantis gibi diğer markalar da Çinli firmalarla ortaklıklar kurarak onların hızından öğrenmeye çalışıyor.
Volkswagen’in Çin CEO’su Ralf Brandstaetter, Nisan’daki Şanghay Otomobil Fuarı’nda “Çinli bir girişim kadar hızlı ve rekabetçi olmayı hedefliyoruz” dedi.
'Mükemmel kalite takıntısını aşmak'
Çinli mühendisler, geleneksel Batılı üreticilerin sıkı kalite kontrol süreçlerini “aşırı mükemmeliyet” olarak değerlendiriyor. Çinli markalar, daha az prototip ve daha fazla yapay zeka simülasyonu kullanarak hızlı hareket ediyor. Araç lansmanlarını geliştirme sürecinin sonu değil, başlangıcı olarak görüyorlar ve tüketici geri bildirimlerine göre sık güncellemeler yapıyorlar.
Buna rağmen Euro NCAP çarpışma testlerinde Çin markaları beş yıldızlı güvenlik dereceleri alıyor. Euro NCAP Stratejik Gelişim Direktörü Matthew Avery:
“Çinli demek düşük kalite ya da düşük güvenlik performansı demek değil. Modern Çin markalarının kalitesi birçok rakibinden daha iyi.”
Chery ve Avrupa hedefi
Chery, 2023’te Avrupa için benzinli Omoda 5 modelini hızla elden geçirerek gönderdi. Markanın planları arasında İspanya’da bir fabrika ve Avrupa’daki büyüme için en az iki yeni tesis daha var.
Chery’nin üst düzey yöneticilerinden Jochen Tueting bu tesislerle ilgili yaptığı değerlendirmede şu sözleri kullandı:
“Chery ile Avrupa’da büyük oynamak istiyoruz.”
Marka, her model için beş ila on farklı dijital tasarım teklifi geliştiriyor. Başarısız olan modelleri hızlıca değiştirme esnekliğine sahip.