10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2024 14:08 | Son Güncelleme: 25.02.2024 16:28

Reuters görüntülere ulaştı: Rusya gönüllüleri cephede nasıl kullanıyor?

Reuters’ın konuştuğu 4 birlik üyesi ve ele geçirdiği kayıtlar, Rusya’nın gönüllü askerleri nasıl kullandığına dair kanıtlar sunuyor. Uzmanlara profesyonel ya da iyi eğitimli olmayan bu gönüllüler açıkları dolduruyor ve sert cephede savaşıyor
Reuters görüntülere ulaştı: Rusya gönüllüleri cephede nasıl kullanıyor?

Rus güçleri 2022'nin sonlarında Ukrayna'nın doğusundaki Balakliia kasabasından çekilirken, Ukrayna birlikleri tarafından takip edilip topçu ateşine tutulduklarında geride onları koruyacak yetersiz donanıma sahip bir grup gönüllü asker bıraktılar. Yaklaşık 50 kişiden oluşan bu grup, Rusya’nın güçlerini desteklemek için Ukrayna’da konuşlandırdığı Ulusal Ordu Muharebe Rezervi'nden (Rusça kısaltması BARS olarak biliniyor) geliyordu. Reuters tarafından ele geçirilen görüntülerde bir BARS biriminin operasyonlarda neler yaptıklarına dair ilk elden görüntü sunuyor. Görüntüler, askerin vücut kamerasınca kaydedilmiş. 

Ağır silah yok, hava desteği yok

Ukrayna'nın işgali, 2015'te kurulan BARS'ın ilk kez muharebe birlikleri konuşlandırması anlamına geliyor. Reuters’ın dört müfreze üyesiyle yaptığı röportaj, BARS birliğinin Balakliia'yı savunmak için ağır silahlar ya da hava desteği olmadan, arızalı iletişim ve düzenli orduyla karışık koordinasyonla bırakıldığını gösteriyor.

Görüntülerde BARS savaşçılarından biri “Hava kuvvetlerimiz nerede?” diye soruyor. Konuşmayı kaydeden manga lideri Anton Kuznetsov, adamlarına hava desteği olmamasının iyi bir nedeni olması gerektiğini söyledi.

Vatanseverlikle övdü

Rusya son aylarda cephe hattının bazı bölümlerinde toprak kazandı. Ukrayna, savaşı sürdürebilmek için daha fazla ekipmana ve Batılı müttefiklerinin desteğine ihtiyacı olduğunu defalarca dile getirdi. Devlet Başkanı Vladimir Putin en az iki kez BARS'ın Rusya'nın harekâtına katkısını övdü. 21 Şubat 2023'te parlamentoda yaptığı yıllık konuşmada BARS savaşçılarının vatansever gönüllüler olduğunu söyledi ve onlara hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Gerçek sayısı açıklanmıyor

Askeri uzmanlar, savaş üçüncü yılına girerken BARS'ın düzensiz güçlerin bir parçası olduğunu söyledi. King's College London Savunma Çalışmaları Bölümü'nde doçent olan Rod Thornton, BARS'ın Ukrayna'da ya da yakınlarında faaliyet gösteren yaklaşık 200,000 kişilik Rus gücüne 10,000 ila 30,000 arasında askerle katkıda bulunduğunu tahmin ediyor. Rusya BARS savaşçılarının sayısını açıklamıyor.

En sert iki cephede savaşıyorlar

Moskova tarafından atanan Zaporijya temsilcisi Dmitry Rogozin'in sosyal medyada paylaştığı güncellemelere ve Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin bir haberine göre BARS birlikleri son aylarda Ukrayna'nın kuzeydoğusunda ve güneydeki Zaporijya bölgesinde, en sert çatışmaların yaşandığı iki cephede savaşıyor. İngiltere merkezli bir savunma düşünce kuruluşu olan Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde (RUSI) Kara Harbi Araştırma Görevlisi Nick Reynolds, BARS birimlerinin Rus insan gücündeki boşlukları doldurmada faydalı olduğunu söyledi. Görüntüleri Reynolds, “Rus devleti açıkça daha uzun bir çatışma için seferber olurken, BARS gibi bir sistem nüfusun bir bölümünü harekete geçirmek, onları eğitmek ve ek kitle sağlamak için ek bir yol sağlıyor” dedi. Reynolds, görüntülerdeki grubun profesyonel ya da iyi eğitimli görünmediğini söyledi.

Gönüllüler geride kaldı

6 Eylül 2022'de Balakliia'daki Rus kuvvetleri büyük bir Ukrayna karşı saldırısı karşısında geri çekiliyordu. Ukrayna kuvvetleri yakındaki Verbivka ve Lagery yerleşimlerini çoktan ele geçirmişti. Ancak BARS savaşçıları geride kaldı.

Görüntülerde 29 yaşında ve Sibiryalı olan Kuznetsov'un bir BARS 9 müfrezesinin manga liderlerinden biri olduğu ve yaklaşık bir düzine adamı komuta ettiği görülüyor. Videoda Balakliia'daki BARS müfrezesinin komutanının Kuznetsov'un takımına kavşağa gitmelerini ve Ukrayna güçlerini püskürtmelerini emrettiği görülüyor. Kayıttaki konuşmalarda askerlerin Ukrayna karşısında silahlarının yetersiz kalacaklarını bildikleri belirtiliyor. Kuznetsov'un timinin elindeki en ağır silahlar makineli tüfekler, roket güdümlü el bombaları ve havan toplarıydı.

“Unutulduk”

Reuters'a adının açıklanmaması koşuluyla konuşan gönüllülerden birine göre, BARS gücünün iki üyesi, destek almak için yakındaki bir topçu birliğiyle temas kurmak üzere telsiz sinyali olan bir nokta bulmak üzere gönderildi. Bu kişi, yaklaşık 24 saat sonra bir topçu birliğinin yerini tespit ettiklerini ancak topçu birliğinin çoktan Rusya'ya doğru geri çekildiğini ve bu yüzden yardım edemediğini söyledi. Gönüllü “İlk izlenimim unutulduğumuz yönündeydi. Bu beni psikolojik olarak çok etkiledi” dedi.